Naslovnica Svet & EU Direktiva o minimalnih plačah ima veliko luknjo

Direktiva o minimalnih plačah ima veliko luknjo

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je včeraj predlagala pripravo nove zakonske direktive, s katero želi zagotoviti, da bodo delavci povsod v EU Uniji zaščiteni z dostojnimi minimalnimi plačami. Vendar pa nova direktiva ne bo obvezovala držav članic EU, da uvedejo zakonsko določene minimalne plače. 

Direktiva o minimalnih plačah ima veliko luknjoPredlog nove direktive je načeloma pozitiven, a kaj, ko spoštovanje direktive ne bo obvezno (foto: europarl.europa.eu)

 

Evropska komisija običajno ne skrbi za socialne zadeve, ampak za gospodarske. Tokrat pa se je lotila minimalnih plač, ki so nekakšen vmesni člen med obema področjema. Na Komisiji EU so namreč ugotovili, da naj bi imele ustrezno visoke minimalne plače pozitivne socialne učinke. Poleg tega naj bi prinašale tudi širše gospodarske koristi, kot so zmanjšanje plačne neenakosti, ohranjevanje povpraševanja in krepitev spodbud za delo.

Trenutna kriza zaradi pandemije koronavirusa je še posebej opazno prizadela sektorje z večjim deležem delavcev z nizkimi dohodki (čiščenje, maloprodaja, zdravstvo, dolgotrajna oskrba…). Komisija EU sedaj v slogu pravih sindikalistov pravi, da zagotavljanje dostojnega življenja delavcev in zmanjševanje revščine zaposlenih nista pomembna le v času krize, temveč sta bistvena tudi za trajnostno in vključujoče gospodarsko okrevanje.

»Današnji predlog za ustrezne minimalne plače je pomemben signal, da mora biti dostojanstvo dela tudi v kriznih časih sveto. Videli smo, da se za preveč ljudi delo ne izplača več. Delavci bi morali imeti dostop do ustreznih minimalnih plač in dostojnega življenjskega standarda. Danes predlagamo okvir za minimalne plače ob polnem spoštovanju nacionalnih tradicij in svobode socialnih partnerjev,« je dejala Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

S Komisije EU so še pojasnili, da predlog nove direktive v celoti upošteva načelo subsidiarnosti, da vzpostavlja okvir za minimalne standarde, ki upošteva in odraža pristojnosti držav članic ter avtonomijo ter pogodbeno svobodo socialnih partnerjev na področju plač. Presenetljivo pa nova direktiva držav članic ne obvezuje, da uvedejo zakonsko določene minimalne plače, niti ne določa enotne ravni minimalne plače. Zakaj bi jo potem sploh sprejeli?

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.