Naslovnica Magazin Digitalizacija butičnih muzejev podeželja LAS Istre

Digitalizacija butičnih muzejev podeželja LAS Istre

Avtor: Spletno Uredništvo
Sodelovanje štirih slovenskih obmorskih občin oziroma njihovih predstavnikov bo to jesen obrodilo nove digitalne plodove. Gre za skupni projekt na ‘#BUTMUZ, Mreža in virtualizacija butičnih muzejev podeželja LAS Istre’, katerega cilj je združiti nabor istrske naravne in kulturne dediščine na enem mestu.
Prizor s predstavitvene novinarske konference v Izoli (foto: TZ Izola)

Bliža se zaključek projekta ‘#BUTMUZ, Mreža in virtualizacija butičnih muzejev podeželja LAS Istre’, katerega namen sta digitalizacija in promocija podeželja Slovenske Istre in njenih butičnih muzejev. Sicer tokrat sodelujejo Občina Izola kot vodilni partner, Turistično združenje Izola, Pomorski muzej ‘Sergej Mašere’ v Piranu, Inštitut IRRIS (za raziskave, razvoj in strategije družbe, kulture) in Občina Ankaran.

»Osrednji cilj je vzpostavitev spletnega mesta, na katerem je zbrana kulturna in naravna dediščina Slovenske Istre. Tako se snuje mreža, v kateri bo predstavljenih približno 300 eksponatov in lokacij, ki so povezane z dediščino Slovenske Istre. Večina eksponatov in lokacij je bila posneta v sodobnih tehnikah, na ogled pa bodo tudi arhivske fotografije in ostali materiali,« so sporočili s Turističnega združenja Izola.

Nabor digitalizirane dediščine bo na privlačen, praktičen in zaradi tega tudi bolj zanimiv za mlajše generacije. V sklopu projekta je nastalo tudi novo pisno učno gradivo (delovni zvezek, priročnik za učitelje in starše) za drugo triado osnovnih šol. Poleg tega so pripravili kar štiri  nove turistične itinerarije (od teh je en dvodnevni), ki lahko služijo kot načrt poti ali kot inspiracija za izlet, katere so pravkar začeli promovirati širši in strokovni javnosti.

»Izdelane bodo še strokovne podlage v obliki dokumenta za identifikacijo novega butičnega muzeja slovenske ribiške in industrijske dediščine z investicijskim program ter z akcijskim načrtom del za vzpostavitev interaktivne hiše ribiške industrije Slovenije (butičnega muzeja ribištva in ribiške industrije) na območju nekdanje tovarne ARGO v Izoli,« so še zapisali na TZ Izola.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.