Naslovnica Svet & EU Deset let humanitarne krize v Jemnu

Deset let humanitarne krize v Jemnu

Avtor: Spletno Uredništvo
Organizacija združenih narodov (OZN) je pripravila mednarodno konferenco v odziv na humanitarno krizo v Jemnu. Namen sestanka je bil zagotovitev zadostnih donacij za nudenje učinkovite humanitarne pomoči prizadetemu prebivalstvu Jemna, ki zaradi vojnih spopadov trpi že 10 let.
EU že dlje časa posebej pomaga otrokom v Jemnu (foto: EU/Peter Biro)

Državljanska vojna v Jemnu se je pričela že leta 2011 in vse odtlej je civilno prebivalstvo tisto, ki trpi največje žrtve. Pomanjkanje infrastrukture v revni državi, blokada pristanišč, pomanjkanje zdravil in nezadostne količine mednarodne pomoči so močno prizadele predvsem območja, ki jih nadzorujejo milice Al Ansar, oziroma Hutiji. Le-ti trenutno zmagujejo vojno in širijo ozemlje pod svojo kontrolo.

Če primerjamo sedanje linije fronte in starejše zemljevide, lahko ugotovimo, da Hutiji danes bolj ali manj zasedajo kar celotno območje nekdanjega Severnega Jemna. Ne glede na to, kdo zmaguje na bojnem polju, pa civilisti izgubljajo. Zato so organizator konference OZN ter gostitelja Švica in Švedska na dogodku zbrali visoke predstavnike držav, mednarodnih organizacij, raznih skladov in tudi nevladnih organizacij.

»Humanitarna kriza v Jemnu ostaja najhujša na svetu. Državi grozi vsesplošna lakota. Hkrati se država spopada s posledicami kolere in epidemijo covida-19 ter notranjo razseljenostjo prebivalstva. Več kot 20 milijonov ljudi potrebuje humanitarno pomoč. Za izvedbo vseh potrebnih  aktivnosti bo v letu 2021 po Humanitarnem odzivnem načrtu OZN za Jemen potrebnih 3,85 milijard ameriških dolarjev,« so povzeli na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije (MZZ).

Cilj te humanitarne konference, na kateri so prisostvovali tudi slovenski predstavniki, je bil zagotovitev donacij za nudenje bolj obsežne pomoči prizadetemu prebivalstvu Jemna. Prisotni so izrazili ustno podporo prizadevanjem posebnega odposlanca Organizacije združenih narodov za Jemen Martina Griffithsa glede prekinitve spopadov, spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava ter varne distribucije humanitarne pomoči.

»Glede na visoke potrebe ter apele mednarodnih humanitarnih organizacij za povečanje prispevkov se je Slovenija v letošnjem letu zavezala k 20 odstotnemu povečanju prispevka v primerjavi s preteklim letom in najavila pomoč v višini 120 tisoč evrov za obdobje 2021 – 2023 preko Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC). Slovenija bo tako od leta 2016 za humanitarno pomoč državi namenila skupno 520 tisoč evrov,« so še pojasnili z MZZ.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.