Naslovnica Kronika Umazana bitka za oblast v FC Barcelona

Umazana bitka za oblast v FC Barcelona

Avtor: Spletno Uredništvo
Najbolj šokantne športne novice zadnjih dni so bile hude prometna nesreča slavnega ameriškega golfista Tigerja Woodsa, nenadna smrt nekdanjega hrvaškega nogometaša Zlatka Kranjčarja in podobno nepričakovana včerajšnja policijska racija z aretacijami v nogometnem velikanu Barceloni.
Pred 10 leti je bila Barca še za vzgled, saj je brezplačno promovirala Unicef, danes pa… (foto: FB FC Barcelona)

Novica o policijski raciji v pisarnah nogometnega kluba Barcelona, ki so jo spremljale tudi aretacije, je včeraj dobro pretresla španski nogomet. Glede na globalni sloves in prestiž Barcelone pa so odmevi prihajali prav s celega sveta – tudi na kakšni od raziskovalnih postaj na Antarktiki se namreč zagotovo najde kdo, ki srčno navija za ‘Blaugrano’. Posebej boleče za številne podpornike ‘katalonskega ponosa’ je bilo dejstvo, da je bilo aretiranih več najvišjih uradnikov kluba.

Po poročanju španskih medijev je bil med njimi tudi bivši predsednik kluba Josep Maria Bartomeu. Bartomeu je do oktobra lani, ko je odstopil s predsedniškega položaja, predsedoval Barceloni kar šest let. Včeraj zjutraj pa naj bi ga policisti obiskali na domu in ga tam tudi aretirali. Poleg njega naj bi pridržali izvršnega direktorja Oscarja Grauja, vodjo pravne službe Romana Gomez Pontija in Jaumeja Masferrerja, ki naj bil prvi pomočnik bivšega predsednika.

Obtožili naj bi jih korupcije, pranja denarja in vrste administrativnih prekrškov. Poleg tega pa naj bi osumljenci najeli zunanjo PR družbo, da bi v medijih obrekovala njihove tekmece v klubu in zunaj njega. Afera se sicer je začela že lani, ko je nekaj članov upravnega odbora FC Barcelone kluba odstopilo s svojih položajev, pozneje pa so nekateri od njih trdili, da drugi posamezniki v klubski upravi želijo zlorabljati klub za osebne dobičke.

Tudi zato je potem stekla policijska preiskava, ki je sproti odkrila marsikaj zanimivega o boju za oblast in za denar enega najbogatejših nogometnih klubov na svetu. Da je v ozadju zgodbe predvsem osebni pohlep, potrjuje dejstvo, da bi morala FC Barcelona prav prihodnji teden dobiti novega predsednika. Za prestižni položaj kandidirajo Joan Laporta, Toni Freixa in Victor Font – če seveda policija v nadaljevanju preiskave ne bo obiskala tudi katerega od njih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.