Naslovnica Svet & EU Delovna sobota v Strasbourgu

Delovna sobota v Strasbourgu

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je bil tokrat aktiven tudi med koncem tedna in sicer je bila v soboto na vrsti druga plenarna skupščina Konference o prihodnosti Evrope. V prostorih parlamenta v Strasbourgu so razpravljali o prispevkih in idejah državljanov EU, ki jih bodo na treh različnih nivojih zbirali še naprej.
Prostori Parlamenta EU v Strasbourgu ob zaključku zasedanja (foto: FB Parliament EU)

Na zasedanju 2. plenarne skupščine Konference o prihodnosti Evrope se je zbralo natanko 80 predstavnikov evropskih državljanskih forumov, ki so se posvetili razpravam o prispevkih državljanov. Ti prispevki so nastali prek evropskih državljanskih forumov, nacionalnih forumov in dogodkov, Evropske prireditve za mlade (predstavili so 20 najboljših idej) ter tudi v drugem vmesnem poročilu z večjezične digitalne platforme.

»Konferenca o prihodnosti Evrope je prvi primer odprte in vključujoče demokracije in ima tudi večjezično digitalno platformo, na kateri lahko vsi Evropejci prispevajo svoje zamisli o oblikovanju naše skupne prihodnosti na različnih področjih,« so o dogajanju, ki se je odvijalo v prostorih Evropskega parlamenta v francoskem Strasbourgu, zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bo naslednje zasedanje plenarne skupščine na vrsti 17. in 18. decembra.

Do tedaj bodo državljani EU še naprej sodelovali s svojimi prispevki. V državah članicah EU bodo namreč še naprej potekali nacionalni forumi in dogodki, Evropski državljanski forumi se bodo novembra sestali prek spleta, medtem ko lahko tudi na večjezični digitalni platformi prebivalci držav članic EU še naprej prispevajo svoje zamisli in aktivnosti, kar bo vključeni v tretje, decembrsko poročilo.

Sicer je bilo takoj po aprilski aktivaciji te platforme na njej že skoraj 19 000 prijav, obiskovalci pa so nato objavili več kot 5000 zamisli in prek 10 000 komentarjev, zamisli drugih pa so podprli v več kot 29 000 primerih. Platformo je že v prvih dveh mesecih obiskalo skoraj milijon Evropejcev.

Konferenca o prihodnosti Evrope Gre torej uporablja novejše obliko demokracije – neposredno oz. direktno demokracijo, kjer predstavniki Evropskega parlamenta dobivajo ‘inpute’ naravnost od prebivalcev držav članic EU, ne od njihovih politikov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.