Naslovnica Slovenija V Kobaridu so počastili italijanske mrtve iz prve svetovne vojne

V Kobaridu so počastili italijanske mrtve iz prve svetovne vojne

Avtor: Spletno Uredništvo
Bliža se 1. november, oziroma obdobje leta, ko se vsi spominjamo na umrle. Tako je bila že včeraj v Kobaridu na vrsti komemorativna slovesnost za italijanske padle vojake v prvi svetovni vojni. Tamkajšnja Italijanska kostnica je namreč največje pokopališče umrlih italijanskih vojakov na slovenskih tleh.
Prizor z včerajšnje komemoracije pred Italijansko kostnico (foto: FB Consolato Generale d’Italia a Capodistria)

V prvi svetovni vojni je na Soški fronti umrlo ogromno Italijanov, večina tistih iz Zgornjega dela Posočja pa je pokopanih v ogromni Italijanski kostnici v Kobaridu. Ker 1. november, oziroma obdobje leta, ko se vsi spominjamo na umrle, že krepko trka na vrata, je bila pred kostnico že včeraj na vrsti komemorativna slovesnost. Kostnica, ki se dviga nad središčem Kobarida, je hkrati največje pokopališče umrlih italijanskih vojakov na slovenskih tleh.

Svečane slovesnosti so se udeležili poslanka in poslanca Državnega zbora Monika Gregorčič, Danijel Krivec in Andrej Černigoj, najvišjo predstavnik slovenske države pa je bil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Janez Žakelj. Prisotni so bili še italijanski veleposlanik v Sloveniji Carlo Campanile, župan Občine Kobarid Marko Matajurc, županja Občine Čedad Daniela Bernardi in generalni konzul Italije v Kopru Giovanni Coviello.

»Državni sekretar Žakelj je pozornost v svojem govoru namenil tudi Poti miru, ki od Alp do Jadrana ob nekdanji soški fronti povezuje spomenike in druge pomnike vojnih dogodkov, ki jih je v Posočju zelo veliko. Državni sekretar je omenil tudi Upravo Republike Slovenije za vojaško dediščino, ki v okviru Ministrstva za obrambo deluje od letošnjega junija,« so med drugim sporočili z Ministrstva za obrambo.

Slovesnosti pri Italijanski kostnici je sledila še slovesnost na pokopališču v Kobaridu, kjer je zbrane nagovoril še načelnik Upravne enote Tolmin mag. Simon Leban.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.