Naslovnica Svet & EU Copernicus širi svoja opazovanja iz vesolja

Copernicus širi svoja opazovanja iz vesolja

Avtor: Spletno Uredništvo
Copernicus je vesoljski opazovalni program Evropske unije, ki so ga doslej v praksi uspešno uporabljali predvsem za lociranje požarov iz vesolja, a tudi za druge varnostne potrebe. Evropska komisija in Evropski satelitski center sta se sedaj dogovorili za razširitev programa Copernicus na področju varnosti v podporo zunanjemu delovanju EU in sicer do leta 2027.
Copernicus širi svoja opazovanja iz vesolja

Copernicus spremlja atmosfero, morja, zemljšča, klimo ter izredne in varnostne razmere (foto: FB Copernicus)

Evropska komisija je s satelitskim centrom Evropske unije (SatCen) pravkar podpisala nov sporazum o širjenju programa Copernicus v podporo zunanjim in varnostnim ukrepom EU, kar so s kratico poimenovali SESA. Sporazum bo veljal do leta 2027. SatCen sicer že od leta 2016 izvaja določene aktivnosti s področja varnosti v podporo zunanjemu delovanju EU, sedaj pa bodo delovanje na tem področju še razširili.

»SESA pokriva nova področja, kot so varnost državljanov EU, humanitarna pomoč, krize in konflikti, pravna država, prometna varnost in varnost, stabilnost in odpornost za razvoj, kulturna dediščina, mednarodna trgovina in gospodarska diplomacija ter izzivi, kot so okoljska vprašanja, podnebna varnost ali zdravstvena varnost. Ta dodatna področja uporabe so bila zasnovana glede na posebne potrebe uporabnikov,« so ob tem povedali s Komisije EU.

Nov sporazum sta podpisala Timo Pesonen, generalni direktor Evropske komisije za obrambno industrijo in vesolje, in veleposlanik Sorin Ducaru, sicer direktor SatCen. Prisotna sta bila še visoki predstavnik Komisije EU Josep Borrell in evropski komisar Thierry Breton, podpis pogodbe pa je potekal ob robu drugega srečanja Odbora SatCen na ministrski ravni, ki mu predseduje prav visoki predstavnik Josep Borrell.

S Komisije EU o še pojasnili, da je SESA je ena od treh komponent področja aktivnosti varnostne službe Copernicus – poleg nadzora meje in pomorskega nadzora. Cilj SESA je podpreti politike EU z zagotavljanjem informacij za varnostne potrebe EU. Zanimiva je tudi informacija, da je SESA namenjena predvsem evropskim uporabnikom, lahko pa jo aktivirajo tudi ključni mednarodni akterji v okviru mednarodnih sporazumov o sodelovanju z EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.