Naslovnica Kronika Prihajajo dodatne talne označbe za motoriste

Prihajajo dodatne talne označbe za motoriste

Avtor: Spletno Uredništvo
Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je pravkar zaključila pilotni projekt za večjo varnost motoristov, pri katerem so na ovinkih na eni strani sredinske ločitvene črte dodali še posebne talne označbe. Projekt so na podlagi zbranih podatkov ocenili za pozitivnega in koristnega, zato bodo dodatne bele črte pričeli postavljati drugje po državi.
Prihajajo dodatne talne označbe za motoriste

Lahko ugibamo, da bodo označbe samo na levih ovinkih glede na smer vožnje (foto: Direkcija RS za infrastrukturo)

Nove talne označbe so namenjene izboljšanju prometne varnosti motoristov. Ker se največ nesreč dvokolesnikov zgodi med vožnjo skozi ovinke, so z dodatnimi belimi črtami želeli dopovedati voznikom motorjev, da je potrebno ovinek odpeljati malce bolj stran od sredinske črte, sicer se krmilo in večji del del telesa voznika sredi ovinka znajdejo na levi strani ceste. In če tedaj kdo pripelje nasproti, se motorist hitro znajde v smrtni nevarnosti.

Novost so že dlje časa testirali na 15 ovinkih na odseku 1436 Podpeč–Rakitna na razdalji 4,6 km. Ugotovili so, da se je število prometnih nesreč motoristov v izpostavljenih ovinkih, glede na primerljivo obdobje pred ukrepom, zmanjšalo za kar 71 %, skupno število vseh nesreč pa se je na teh ovinkih zmanjšalo za več kot 56 %. Tudi na celotni razdalji se je število vseh nesreč zmanjšalo za 29 %, število nesreč motoristov pa za skoraj 21 %.

»V obravnavanih krivinah se izvedeta dva različna tipa posebnih označb za motoriste, in sicer v obliki elipse različnih velikosti in v obliki črt širine 12 cm pod kotom 30°, katerih dolžina je odvisna od optimalne linije vožnje skozi krivino. Oba tipa posebnih označb se izvedeta samo na eni strani smernega vozišča. Same označbe zaradi svoje oblike in širine ne vplivajo na drsnost in zmanjšanje prometne varnosti ostalih vozil,« so novosti pojasnili s Policije.

Ker se je novost po preverjanju izkazala za koristno, bodo v prvi polovici meseca septembra izvedene posebne talne označbe še v ovinkih na regionalni cesti med Zgornje Jezersko–Spodnje Jezersko ter na odseku Latkova vas–Trbovlje. Zagotovo pa bodo sledili še drugi kraji – veliko prometa motoristov, veliko nevarnih ovinkov in temu posledično tudi več prometnih nesreč smrtnimi izidi je na primer v Posočju.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.