Naslovnica Svet & EU Cilj načrta je EU brez onesnaževanja leta 2050

Cilj načrta je EU brez onesnaževanja leta 2050

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija se je ta teden zelo resno in odločno posvetila onesnaževanju. Sprejela je namreč Akcijski načrt EU za ničelno onesnaževanje zraka, vode in tal. Ambiciozen cilj tega projekta je Evropska unija brez onesnaženja že do leta 2050, hkrati pa bi radi z vzgledom pozitivno vplivali tudi na ves preostali svet.
Evropska unija naj bi postala cona brez onesnaževanja (foto: pxhere.com)

Evropska komisija je ta teden sprejela Akcijski načrt EU za ničelno onesnaževanje zraka, vode in tal. Ta načrt je plod cele vrste aktivnosti, ki so se zvrstile glede Evropskega zelenega dogovora. Vsebina akcijskega načrta bo hkrati tudi rdeča nit letošnjega ‘Zelenega tedna EU’, predvsem pa ta izjemno ambiciozen načrt predstavlja celostno vizijo Evropske unije za vso ekološko dogajanje do leta 2050.

Pri tem ne gre le za države EU ali, evropskega kontinenta, ampak kar za ves svet. »Cilj zelenega dogovora je zdrav planet za vse. Toda da bi ljudem in planetu zagotovili okolje brez strupov, moramo ukrepati takoj. Obstoječe zelene tehnologije lahko pomagajo zmanjšati onesnaževanje in ponudijo nove poslovne priložnosti,« je povedal izvršni podpredsednik Komisije EU, ki je pristojen za Evropski zeleni dogovor, Frans Timmermans.

Leta 2050 naj bi torej po tem načrtu predvideni obseg onesnaževanja na teritoriju Evropske unije postal popolnoma neškodljiv za vse različne okoljske ekosisteme in seveda tudi za zdravje ljudi. Akcijski načrt EU namreč povezuje vse ustrezne politike EU za boj proti onesnaževanju, oziroma za preprečevanje onesnaženja, pri čemer so dali največji poudarek uporabi novih digitalnih rešitev.

EU pa bo poskusila v teh naslednjih treh desetletjih zagotoviti ustrezno visoke okoljske standarde in biti s svojimi aktivnostmi tudi vzgled za vse ostale države oz. skupnosti držav po zemeljski obli.  Sicer so se že pred časom v EU odločili, da bodo vse svoje bodoče dogovore pogojevali s spoštovanjem človekovih pravic, mednarodnega pravnega reda in naravovarstvenih zahtev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.