Naslovnica Svet & EU Cilj cepljenja ostaja enak, čeprav ga bodo težko dosegli

Cilj cepljenja ostaja enak, čeprav ga bodo težko dosegli

Avtor: Spletno Uredništvo

Na plenarnem zasedanju v Evropskega parlamenta je sodelovala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Slednja je spregovorila tudi o cepljenju, prek katerega naj bi pandemijo dejansko končali. Predsednica Komisije EU trdi, da naj bi 70 % vsega odraslega prebivalstva v Evropi cepili že do konca poletja. Letošnjega poletja, upajmo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (foto:CC-BY-4.0: © European Union 2020 – Source: EP)

Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen je na februarskem plenarnem zasedanju Parlamenta EU predstavila podatke o napredku cepljenja proti Covidu 19 v EU. Dejala je, da naj bi bilo od konca meseca decembra v EU dostavljenih 26 milijonov odmerkov cepiva, do danes pa naj bi skupno cepili že več kot 17 milijonov ljudi.

Zamud pri dostavi cepiva, slabe organizacije ob začetku cepljenja v številnih državah in spreminjajoče se podatke o zanesljivosti nekaterih cepiv pa ni predsednica omenila. »Evropejci smo ravnali prav, ko smo cepivo naročili skupaj in ga zdaj distribuiramo v duhu solidarnosti. Enako solidarnost je treba pokazati tudi z našimi partnerji v soseščini in po svetu.

To prispeva tudi k zaustavitvi širjenja virusa in zmanjšanju verjetnosti mutacij. Dostop do cepiv za države z nizkimi in srednjimi dohodki je torej tako v našem lastnem interesu kot odraz solidarnosti. Naša odgovornost sega daleč čez meje Evrope,« je v zelo pozitivnem duhu spregovorila predsednica.

Države članice EU in tudi institucije EU so namreč ene največjih finančnih podpornic pobude COVAX, ki naj bi še ta mesec začela dobavljati cepiva tudi revnejšim državam sveta. Vendar pa je predsednica omenila tudi nekaj stvari, ki pri malce bolj kritičnih opazovalcih dogajanja v EU zbujajo skrbi.

Tako je predsednica dejala, da cilj EU ostaja cepljenje 70 % odraslega prebivalstva v Evropi do konca poletja. Glede na zamude pri dostavah cepiv, na razne logistične težave in dvome v delovanje večine cepiv, je ta cilj zelo optimističen. Vendar cilj vsekakor ostaja, le dosegli ga bodo zelo težko. Vsaj letos. Morda pa do naslednjega poletja…

Ursula von der Leyen pa je poudarila tudi nujo po pripravljenosti na nove različice virusa in na prihodnje pandemije. Sicer bo temu bo namenjen novi program HERA, ki bo začel delovati že v naslednjih dneh, a bojazni, da bi lahko bilo stanje po svetu še precej slabše, kot je danes, zagotovo ostajajo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.