Naslovnica Kronika Združeni narodi napovedujejo 400.000 mrtvih otrok

Združeni narodi napovedujejo 400.000 mrtvih otrok

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Organizacije Združenih narodov so zagnali nov alarm zaradi lakote v Jemnu. Tam akutna podhranjenost že ogroža vsaj polovico otrok mlajših od pet let. To v številkah pomeni, da je v Jemnu trenutno lačnih oziroma podhranjenih skoraj 2,3 milijona otrok. Če se kaj hitro ne spremeni, bi jih lahko umrlo vsaj 400.000.
Združeni narodi napovedujejo 400.000 mrtvih otrok

V Jemnu je le peščica otrok deležna primerne oskrbe (foto: pixinio,com/Ben Barber, USAID)

Kar štiri organi Združenih narodov so zagnali alarm zaradi vse večje lakote v Jemnu. Organizacija Združenih narodov (ZN) za prehrano in kmetijstvo (FAO), Otroški sklad Združenih narodov (UNICEF), Svetovni program za hrano (WFP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) so ponovno opozorile, da v Jemnu akutna podhranjenost že ogroža polovico otrok, ki so mlajši od pet let.

To v konkretnih številkah pomeni, da je v Jemnu trenutno lačnih oziroma podhranjenih skoraj 2,3 milijona otrok. Organi oz. organizacije Združenih narodov so v skupni izjavi napovedale, da bi po pričakovanjih od teh 2,3 milijona kar 400.000 otrok trpelo zaradi hude podhranjenosti in bo najbrž umrlo, če ne bodo pravočasno prejeli nujne pomoči. Številke so se le primerjavi z lanskim letom povišale za 22 %.

»Organizacije ZN predvidevajo, da bo tudi približno 1,2 milijona nosečnic ali doječih žensk leta 2021 trpelo zaradi akutne podhranjenosti. Opazili so, da je stopnja akutne podhranjenosti med najvišjimi zabeleženimi v Jemnu od stopnjevanja konflikta leta 2015, ko je koalicija pod vodstvom Savdske republike vojaško vstopila v Jemen,« so štirje organi ZN zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Za nastale katastrofalne razmere je kriva jemenska državljanska vojna, v kombinaciji z vojaško intervencijo saudske koalicije ter s tem povezano blokado dostave mednarodne humanitarne pomoči. Generalna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore je opozorila, da vsak dan brez ukrepanja pomeni več mrtvih otrok. Poudarila je še, da bi za reševanj krize nujno potrebovali predvidljive vire in neoviran dostop do prebivalstva na terenu.

»Kriza v Jemnu je toksična kombinacija konfliktov, gospodarskega kolapsa in akutnega pomanjkanja sredstev za reševanje,« je ob tem pojasnil izvršni direktor Svetovnega programa za hrano WFP David Beasley. Agencije ZN so še navedle, da je humanitarna pomoč za Jemen lani prejela le 1,9 od obljubljenih 3,4 milijarde dolarjev. Edino upanje za Jemen je napovedna sprememba politike nove administracije predsednika ZDA Joea Bidna.

Američani naj bi lokalno osvobodilno gibanje Hutijev oz. Ansar Allah (ki kljub vsej tehnološki in finančni premoči Saudove Arabije in njene koalicije vse bolj zmaguje to vojno), prihodnji teden umaknili s seznama terorističnih organizacij. Ker doslej marsikdo ni želel tvegati, da bi ga obtožili sodelovanje s teroristi, se bodo s to pomembno pravno-formalno spremembo odprle številne nove poti za dostavo humanitarne pomoči.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.