Naslovnica Svet & EU Čeprav brezdomstvo v EU narašča, bi ga radi odpravili že do leta 2030

Čeprav brezdomstvo v EU narašča, bi ga radi odpravili že do leta 2030

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski poslanci so včeraj sprejeli resolucijo, s katero želijo že do leta 2030 popolnoma odpraviti brezdomstvo po celotni Evropski uniji. Napovedi pa niso najbolj optimistične.

Čeprav brezdomstvo v EU narašča bi ga radi odpravili že do leta 2030Pandemija bo po napovedih povečala število brezposlenih in tudi število brezdomcev (foto: pxhere.com)

 

Na novembrskem plenarnem zasedanju Parlamenta EU so včeraj sprejeli resolucijo, s katero so pozvali strukture EU in države članice EU, naj do leta 2030 odpravijo brezdomstvo. Evro-parlamentarci so spomnili, da je tudi pravica do bivališča temeljna človekova pravica. Statistični podatki pa pravijo, da trenutno več kot 700.000 ljudi na evropskih tleh nima pravega prenočišča, kar je za 70 % več kot pred desetimi leti.

Pandemija koronavirusa Covid-19 pa bo razmere še dodatno poslabšala. Zaradi gospodarske recesije in izgube delovnih mest se bo najbrž z brezdomstvom kmalu soočilo še precej več ljudi. Sicer okužba še posebej ogroža brezdomce, saj so na splošno slabšega zdravja, imajo slabe higienske pogoje in velikokrat zelo težko dostopajo do zdravstva. »Brezdomstvo je ena od najhujših oblik revščine in pomanjkanja.

Treba ga je odpraviti z usmerjenimi in povezanimi politikami. Brezdomci so pogosto tarče sovražnih kaznivih dejanj in nasilja ter stigmatizacije. Kdo so brezdomci? To se v Evropi spreminja: na ulicah je vse več otrok, manjšin, žensk, družin in migrantov. Tudi v Sloveniji se povečuje brezdomstvo mladih, žensk in otrok. Brezdomstvo ni več prvenstveno težava moških srednjih let,« so sporočili s Parlamenta EU.

Zato so poslanci nanizali nekaj predlogov, prek katerih bi lahko že do leta 2030 popolnoma odpravili brezdomstvo. Najprej bi morali vsem zagotoviti enak dostop do javnih storitev, kot so zdravstvo, izobrazba, in socialne službe. Nato bi morali podpreti integracijo brezdomcev v trg dela preko programov zaposlovanja, usposabljanja in prilagojenih shem.
Države EU bi morale prav tako sprejeti strategijo ‘najprej namestitev’, ki je se je v nekaterih državah že izkazala za uspešno.

Parlamentarci so zaznali tudi, da je pomanjkanje cenovno dostopnih stanovanj vse večja težava. Tako so bile na primer cene nepremičnin v EU27 so bile v drugem kvartalu leta 2020 kar 5,2 % višje kot v istem kvartalu leta 2019 – čeprav je izbruhnila pandemija in so nekateri napovedovali padec cen nepremičnin zaradi pomanjšanega povpraševanja. Ker se plače v EU v tem času niso povišale, je jasno, da je plačevanje najemnin za mnoge vse težje.

To še posebej velja za najemnike z nizkimi prihodki. Podatki kažejo, da je leta 2018 skoraj 38 % gospodinjstev v območju tveganja revščine porabilo več kot 40 % svojih prihodkov za bivališče, medtem ko je povprečje v EU 10,2 %. Zato poslanci pripravljajo tudi konkretne predloge za zagotavljanje spodobnih in dostopnih bivališč ter vključujočih nepremičninskih trgov. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.