Naslovnica Šport Novozelandci so dobili uvodno Veliko nagrado morske Formule 1

Novozelandci so dobili uvodno Veliko nagrado morske Formule 1

Avtor: Spletno Uredništvo

Ljubitelji jadranja so zadnje tri dni pozorno spremljali dogajanje v Novi Zelandiji, kjer je potekala prva uradna tekmovalna preizkušnja v sklopu jadralnega Pokala Amerike. Po pričakovanjih so bili v zelo okrnjeni konkurenci v vodah pred Aucklandom najboljši domačini Novozelandci.

 Novozelandci so dobili uvodno Veliko nagrado morske Formule 1Jadrnica America Magic leti in lovi Emirates Team New Zealand (foto: FB America’s Cup)

 

Marca prihodnjega leta bo novozelandski Acukland gostil novo tekmovanje za jadralski Pokal Amerike. Najbolj prestižna jadralska prireditev na svetu bo doživela že svojo 36. izvedbo, vendar pa tudi eno najbolj okrnjenih. Samo trije jadralni konzorciji so se namreč odločili, da tokrat poskusijo premagati zadnje zmagovalce prestižnega trofeja iz Nove Zelandije.

Zaradi visokih stroškov in zahtevnosti uporabe najsodobnejših materialov ter tehnologij so se naskoka na pokal lotili le še Američani – New York Yacht Club American Magic, Italijani – Luna Rossa Prada Pirelli Team in Angleži – Ineos Team UK. Novozelandsko čast pa brani ekipa Emirates Team New Zealand. 

Za to priložnost so konstruirali jadrnice razreda AC75, ki so po eni strani izjemno hitre, po drugi pa zelo odvisne od vrhunske dodatne opreme in zato tudi niso ravno poceni. Pred tremi dnevi so v zalivu Hauraki začeli s prvim uradnim tekmovanjem – Prada svetovno serijo, kjer so se izzivalci in branilci naslova prvič srečali in pomerili na morski gladini. 

Jadrnice razreda AC75, ki so specifično dizajnirane za Pokal Amerik, sicer zaradi uporabe posebnih bočnih dvižnih kobilic oziroma t.i. ‘hidrokril’ večino časa drsijo nad vodno gladino, zato so že skoraj bližje letenju, kot pa jadranju. Seveda vse to zahteva vrhunsko aero in hidro dinamiko, močne hidravlične sisteme in elektroniko.

Vseeno pa je bilo nenavadno, da so že prvi dan Prada svetovne serije jadrnice v novozelandskih vodah odstopile zaradi okvar hidravličnih sistemov, oziroma so zaradi težav zamujale na start, ali pa jim je odpovedala vsa elektronika in so se morali krmarji spet zanesti le na svoje oči, izkušnje in na svojo posadko.

Prada svetovna serija, ki je bila prvo uradno tekmovanje pred kvalifikacijami za marčevski 36. Pokal Amerike, je po uvodnih zapletih minila v znamenju bojev po sistemu vsak proti vsakemu. Na koncu je o zmagovalcu odločala prav zadnja regata, ki so jo dobili domačini Novozelandci in tako potrdili, da jim bo prihodnje leto zelo težko kdo odnesel pokal.

Zmagovalci Novozelandci so sicer v šestih plovih izgubili le enkrat, Američani dvakrat, Italijani so zbrali po tri zmage in tri poraze, Angleži pa so doživeli kar šest zaporednih porazov, kar je bil zanje nedvomno hud udarec. Izzivalci pa za izboljšave nimajo prav veliko časa, saj jih že januarja čakajo prvi medsebojni kvalifikacijski obračuni. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.