Naslovnica Magazin Če delate od doma, morate dodatno poskrbeti tudi za spletno varnost

Če delate od doma, morate dodatno poskrbeti tudi za spletno varnost

Avtor: Spletno Uredništvo

Varuhi slovenskega spleta z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so tokrat z nasveti priskočili na pomoč vsem tistim, ki zaradi pandemije zadnje dni delajo od doma. Tako so pripravili varnostna priporočila za delo od doma za posameznike in za podjetja, oziroma druge organizacijske oblike.

Če delate od doma morate dodatno poskrbeti tudi za spletno varnostTudi vaši otroci lahko predstavljajo veliko spletno varnostno tveganje (foto: pxfuel.com)

 

Z Nacionalnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so opozorili na dejstvo, da je veliko ljudi v kratkem času prešlo na delo od doma, posledično pa so se zato povečale tudi nekatera tveganja glede zlorab prek spleta. »V prihajajočih tednih ne smemo pozabiti na varnost, saj spletni kriminalci še toliko bolj iščejo priložnost, kako lahko izkoristijo zmedo in nepričakovane dogodke in pričakujemo lahko še več poskusov družbenega inženiringa z namenom kraje gesel, okužb z izsiljevalskimi virusi in spletnih goljufij,« pravijo na SI-CERT-u.

Prvi med nasveti za varno delo od doma je ta, da naj medosebna in službena komunikacija potekata na preverljiv način (telefon, videoklic). Priponk v elektronskih sporočilih, ki bi pod pretvezo paničnih ali urgentnih novic (npr. o novem virusu, nujnem sporočilu nekega organa, v imenu zunanje tehnične pomoči) zahtevale vaše ukrepanje, ali celo dostop do vašega računalnika, ne smete odpirati.

Predlagajo tudi, da dodatno zaščitite domača brezžična omrežja s spremembo privzetega gesla vaše omrežne naprave (usmerjevalnika) in uporabo t.i. ‘močnega gesla’ ter da dostop do omrežja dovolite le znanim in zaupanja vrednim ljudem. Podobno velja tudi za vsa ostala gesla – naj bodo dolga, zapletena, z velikimi in malimi črkami ter posebnimi znaki. Predlagali so tudi, da geslo za službeni računalnik ali VPN ne sme biti enako geslu za dostop do katerega od spletnih forumov.

K varnosti sodijo tudi redne posodobitve vseh programov in aplikacij, saj se tako sproti mašijo morebitne varnostne luknje. Za konec pa so spomnili še na otroke. »Omejite dostop do naprav, ki se povezujejo v službeno omrežje vašim družinskim članom (predvsem otrokom), ti lahko namreč nevede in ponesreči spremenijo ali izbrišejo pomembne podatke ter nehote okužijo računalnik. Podobna pravila naj veljajo tudi za službene tablice in telefone, ne puščajte jih neomejeno in nenadzorovano v otroških rokah,« so zaključili na SI-CERT-u.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.