Naslovnica Svet & EU Bruselj je hkrati gostil srečanje EU-Kanada in vrh zveze NATO

Bruselj je hkrati gostil srečanje EU-Kanada in vrh zveze NATO

Avtor: Spletno Uredništvo
V Bruslju je včeraj potekalo vrhunsko srečanje med EU in Kanado, poleg tega pa tudi vrh zveze NATO.
Bruselj je hkrati gostil srečanje EU-Kanada in vrh zveze NATO

Trije od voditeljev za to mizo G7 so se včeraj spet srečali na vrhu EU-Kanada (foto: consilium.europa.eu)

Na vrhu zveze NATO je bilo tokrat govora o razvojnem procesu ‘NATO 2030’, o sedanjih razmerah teh o prihodnjih izzivih zavezništva. Udeleženci so se dotaknili predvsem odnosov z Rusijo, terorizma, kibernetskih napadov, prebojnih tehnologij, vzpona Kitajske in varnostnih posledic podnebnih sprememb. Govora je bilo tudi o širitvi zveze NATO, pri čemer so najbrž mišljene predvsem balkanske države,  morda pa tudi kakšna nekdanja sovjetska republika.

Dan po koncu zasedanja skupine G7, ki je potekal v zalivu Carbis v angleškem Cornwallu, pa so se trije od prisotnih voditeljev spet srečali še v belgijskem Bruslju. Evropsko unijo sta sicer na srečanju G 7 zastopala predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, medtem ko je Kanado predstavljal predsednik kanadske vlade Justin Trudeau.

Prav ta trojica se je včeraj ponovno sestala še v Bruslju, kjer je bil na sporedu vrh EU-Kanada. Voditelji so na tem sestanku razpravljali o podobnih vprašanjih, kot minuli konce tedna na G7 – o mednarodnem odzivu na pandemijo koronavirusa, o okrevanju globalnega gospodarstva, o boju proti podnebnim spremembam, o varovanju okolja, o trgovini,  o novih tehnologijah ter tudi o zagotavljanju demokratičnih vrednot, miru in varnosti po vsem svetu.

Zadnje srečanje voditeljev EU in Kanade je sicer potekalo 29. oktobra lanskega leta prek videokonference, pred tem pa je bil zadnji vrh EU-Kanada ‘v živo’ na vrsti 17. in 18. julija leta 2019 v kanadskem Montrealu. Sicer pa EU in Kanado že od leta 2016 povezuje ekonomsko-prosto-trgovinski sporazum CETA.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.