Naslovnica Svet & EU Bliža se prostotrgovinski sporazum med EU in Novo Zelandijo

Bliža se prostotrgovinski sporazum med EU in Novo Zelandijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropa unija je pravkar zaključila pogajanja, da bi sklenila nov mednarodni trgovinski sporazum in sicer z Novo Zelandijo. Zaradi sklenitve novega dogovora naj bi se dvostranska trgovina predvidoma povečala do 30 %, letni izvoz EU pa do 4,5 milijarde evrov.
Bliža se prostotrgovinski sporazum med EU in Novo Zelandijo

EU ima precej skupnega z Novo Zelandijo, vseeno pa so se pogajanja vlekla 4 leta (foto: ec.europa.eu)

Evropska unija in Nova Zelandija sta pravkar zaključili pogajanja za sklenitev prosto-trgovinskega sporazuma. Dogovor naj bi podjetjem in potrošnikom iz obeh državnih tvorb omogočil razcvet gospodarskega sodelovanja. Sporazum bo vključeval tudi zaveze glede trajnosti, glede spoštovanja Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah in glede temeljnih pravic delavcev, predvideva pa tudi sankcije za morebitne kršitve.

»Po zaslugi tega dogovora se bo dvostranska trgovina predvidoma povečala za največ 30 %, letni izvoz EU pa bi se lahko povečal za največ 4,5 milijarde evrov. Naložbe EU v Novo Zelandijo bi se lahko povečale za največ 80 %. S tem dogovorom bi se lahko že s prvim letom njegove uporabe dajatve za podjetja EU zmanjšale za približno 140 milijonov evrov letno,« so ob tem napovedali z Evropske komisije.

Dogovor med EU in Novo Zelandijo naj bi manjšim in večjim podjetjem zagotovil nove priložnosti, saj predvideva odpravo vseh tarif na izvoz iz EU v Novo Zelandijo, odprtje novozelandskega trga ključnih storitev (finance, telekomunikacije, pomorski promet in dostava), nediskriminatorno obravnavo vlagateljev iz EU v Novi Zelandiji in obratno ter omogočil enakovreden dostop podjetij iz EU do vladnih javnih naročil v Novi Zelandiji.

Novozelandski trg javnih naročil, kjer gre predvsem za blago, storitve, gradnje ter koncesije za gradnje, je po ocenah Komisije EU vreden približno 60 milijard evrov na leto. Poleg tega naj bi se gospodarsko sodelovanje odvijalo predvsem na področjih kmetijstva in digitalizacije, sporazum pa se dotika tudi varstva osebnih podatkov, poenostavitve postopkov pretovora blaga ter izvrševanje pravic intelektualne lastnine v skladu s standardi EU.

»To je prvi trgovinski sporazum EU, ki vsebuje posebno poglavje o trajnostnih prehranskih sistemih, posebni člen o trgovini in enakosti spolov ter posebno določbo o trgovini in reformi subvencij za fosilna goriva. Ko bo sporazum začel veljati, bo liberaliziral tudi zelene dobrine in storitve,« so še pojasnili s Komisije EU. Vseeno pa bode oči, da so se pogajanja o sporazumu o prosti trgovini z Novo Zelandijo pričela že kar davnega junija 2018.

4 leta in 12 krogov pogajanj kasneje so 30. junija letos končno le spisali skupni osnutek sporazuma. Sedaj pa mora besedilo še v ratifikacijo na Svet EU (države članice EU), Parlament EU in v Novo Zelandijo, tako da bo potrebno še nekaj časa, preden naj bi ta prostotrgovinski sporazum sploh pričel veljati.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.