Naslovnica Slovenija PZS delovno na Dan markacistov in z vabilom za mlade

PZS delovno na Dan markacistov in z vabilom za mlade

Avtor: Spletno Uredništvo
Na novinarski konferenci, ki je potekala v Planinskem domu pri Gospodični sredi Gorjancev, je Planinska zveza Slovenija (PZS) počastil letošnji Dan markacistov, se spomnila 100 letnice Knafelčeva markacije in pomagala razglasiti zmagovalca izbora Naj planinska pot 2022. PZS pa bi rada vzgojila tudi nov rod markacistov, zato k sodelovanju vabi predvsem mlade gornike.
PZS delovno na Dan markacistov in z vabilom za mlade

Knafelčeve markacije je potrebno skozi čas redno strokovno obnavljati (foto: PSZ/Zavarovalnica Triglav)

V soboto je bil na vrsti Dan slovenskih markacistov, ki ga je kar 200 slovenskih markacistov-prostovoljcev preživelo tako, da so razdeljeni na 40 ekip urejali planinske poti na širšem območju Gorjancev, Kočevskega roga, Trebnjega in Kostanjevice na Krki. Sledila je tudi novinarska konferenca Planinske zveze Slovenija (PZS), ki jo je gostil Planinski dom pri Gospodični sredi Gorjancev.

Tam so ob Dnevu slovenskih markacistov najprej spomnili, da v Sloveniji deluje skoraj 900 markacistov, ki na leto opravijo okrog 37.000 delovnih ur, kar zveni skoraj neverjetno. Potem so se posvetili okroglemu jubileju. »Prvotno označitev z raznobarvnimi črtami in možici so na pobudo Alojza Knafelca, kartografa in načelnika markacijskega odseka SPD, pred 100 leti zamenjale enotne markacije, ki jih uporabljamo še danes,« je dejal predsednik PZS Jože Rovan.

Prepoznaven rdeč krog z belo piko (oz. bela pika, obdana z rdečim krogom) tako letos praznuje 100 let obstoja. PZS pa je skupaj z Zavarovalnico Triglav v dolenjskem hribovju proglasila tudi zmagovalko izbora ‘Naj planinska pot 2022’ in sicer je laskavi naziv pripadel zahtevni Hanzovi poti, ki od Koče v gozdu vodi na Prisojnik. Poleg naziva pa bo zmagovalna prejela tudi sredstva za obnovo, kar zna biti še precej bolj pomembno.

Varnost je namreč pri vsakem obisku hribov in gorskega sveta na prvem mestu. Tako glede obnove oz. vzdrževanja poti, kot tudi glede njihovega označevanja. Markacijska dejavnost pa znotraj PZS obsega prav strokovni servis pri označevanju in vzdrževanju planinskih poti, nato še evidentiranje planinskih poti, izobraževanje in usposabljanje kadrov ter nadzor nad razmerami na planinskih poteh.

Hanzova pot, ki vodi od Koče na Gozdu na Prisojnik, zanjo pa skrbi Planinsko društvo Kranjska Gora, potrebuje sredstva zato, ker je zaradi skalnega podora zaprta in bo ostala neprehodna vse do zaključka obnove. PZS pa razmišlja tudi za prihodnost in bi rada v skrbi za kontinuiteto svojega delovanja vzgojila nove rodove markacistov, zato je tokrat posebej povabila mlade, naj tudi oni postanejo markacisti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.