Naslovnica Magazin Audijev Q3 je po pričakovanjih dobil 5 zvezdic za varnost

Audijev Q3 je po pričakovanjih dobil 5 zvezdic za varnost

Avtor: Spletno Uredništvo

Novi Audi Q3 je na preizkusu Euro NCAP (New Car Assessment Programme), enem od najpomembnejših varnostnih preizkusov za osebna vozila v Evropi, nedavno prejel najvišjo oceno pet zvezdic. Od nemškega kompaktnega družinskega SUV, ki je v prodajnih salonih od lanskega septembra, bi nekaj takega tudi pričakovali.

audi 2Za dosego vrhunskega rezultata mora avto na preizkusu Euro NCAP dobiti točke pri vseh pomembnih kriterijih (foto: audi.si) 

 

Evropski program ocenjevanja novih vozil (Euro NCAP) je konzorcij, katerega člani so predstavniki prometnih ministrstev evropskih držav, avtomobilskih klubov, zavarovalnic in raziskovalnih inštitutov. Zaenkrat v njemu sodeluje 12 institucij iz 8 evropskih držav. Skoraj vsa nova vozila so testirana in ocenjena s preizkusom Euro NCAP, v katerem se preizkušata aktivna in pasivna varnost. Ob tem stopnja zahtevnosti programa presega določila evropske zakonodaje.

Novemu Audiju Q3 je testiranje Euro NCAP odlično uspelo – tako pri zaščiti odraslih potnikov, kot tudi pri varnosti otrok, pri zaščiti pešcev in kolesarjev ter pri asistenčnih sistemih. Aktivni varnostni sistemi, med katere sodijo sistemi za avtomatsko zaviranje v sili za mestno vožnjo in avtoceste, predstavljajo v skupni oceni Euro NCAP pri zaščiti odraslih potnikov 40-odstotno, pri zaščiti pešcev in kolesarjev 20-odstotno, pri asistenčnih sistemih pa 20-odstotno utež.

Novi Audi Q3 ima vse te tehnologije. Serijsko je opremljen z varnostnima sistemoma Audi pre sense basic in Audi pre sense front. S pomočjo radarja prepozna kritične situacije s pešci, kolesarji in drugimi vozili ter voznika opozarja z vidnimi signali, zvočnimi opozorili in s tresenjem volana. Če je treba, se samodejno vključi celo zaviranje s polno močjo. V serijski obseg opreme sodi tudi Audi side assist, ki opozarja na nevarnost pri menjavi voznega pasu,” pravijo pri Audiju.

K standardni avtomobilski opremi sodi tudi Audi active lane assist, ki vozniku preprečuje, da bi nenamerno zapeljal z voznega pasu. Opcijski paket asistenčnih sistemov pa združuje prilagodljivo vozno asistenco, s kamero podprti sistem za prepoznavanje prometnih znakov, parkirni sistem plus, asistenco za dolge luči in asistenco za zaustavitev v sili.

Tudi z vidika zaščite potnikov je Audi Q3 na vrhunski ravni. Ogrodje potniške celice tvorijo komponente iz toplotno preoblikovanega jekla, ki združujejo majhno maso z visoko trdnostjo. Njihova kombinacija je osnova za visoko raven naletne varnosti in togosti. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.