Naslovnica Magazin Arnes je nanizal vse težave zadnjih dni pri šolanju na daljavo

Arnes je nanizal vse težave zadnjih dni pri šolanju na daljavo

Avtor: Spletno Uredništvo

Nov proti-koronski prehod na šolanje na daljavo je ta teden povzročil precej preglavic za vse vpletene. Za odpravljanje težav je zadolžen javni zavod Arnes (Akademska in raziskovalna mreža Slovenije), kjer so enako kot sredi marca ob zagonu spletnega šolanja spet zaznali napade na strežnike in druge poskuse kaznivih dejanj.

Arnes je nanizal vse težave zadnjih dni pri šolanju na daljavo

Enako kot spomladi je prehod k šolanju na daljevo sovpadel z večjim številom kriminalnih poskusov (foto: arnes.si)

 

Arnes je javni zavod, zadolžen za storitve, katere predstavljajo osnovo za delovanje interneta v državi. Skrbi za stičišče omrežij, upravlja z domeno .si, skrbi za vrhnji strežnik DNS, odgovoren je za kibernetsko varnost in poleg tega zagotavlja posebne omrežne storitve organizacijam s področja šolstva, kulture in raziskovanja. Tako je moral Arens sredi marca letos na vrat na nos vzpostaviti šolanje na daljavo za vse v Sloveniji.

Istočasno je moral odpravljati začetke napake sistema, bistveno povečati zmogljivosti in sproti tudi odgovarjati na kiber-napade. Ta teden se je zgodilo nekaj podobnega, zato so pri Anresu pripravili podrobno poročilo o dogajanju. Poročilo vsebuje tudi prijavo kaznivega dejanja, kar dokazuje, da dogajanje zadnjih dni ni bilo niti malo nedolžno. Sicer se je v ponedeljek takoj zjutraj preobremenil sistem enotne prijave AAI, potem pa so zelo upočasnjeno delovale tudi Arnes Učilnice.

Ker so na Arensu v primerjaviz letošnjo pomladjo zaznali stokratno povečanje obremenitev storitev njihovega omrežja, jih ni preveč presenetilo, da se je v torek pojavilo ozko grlo oz. napaka v programski opremi in povzročala nedosegljivost Arnes Učilnic v dopoldanskem času. Napake so popoldan odpravili, v sredo pa so že dopoldan zaznali več porazdeljenih napadov DDoS, ki so bili usmerjeni na že tako preobremenjene Arnes Učilnice.

»Arnes je za napade DDoS na infrastrukturo že podal prijavo kaznivega dejanja po 211. členu KZ – napad na informacijski sistem. Porazdeljeni napad onemogočanja izkorišča mrežo zlorabljenih sistemov (botnet) ali kombinacijo z odbojem napada prek neustrezno zaščitenih sistemov v tujini za izredno obremenitev ciljnega sistema (v tem primeru spletnih učilnic),« so pojasnili z Arnesa.

Dodali pa so informacijo, da so vse ostale njihove storitve, kljub bistvenemu povečanju obremenitev, vse teden delovale brez težav. So pa v četrtek zaznali še klasično ‘phishing’ stran, ki je bila namenjena kraji gesel. Poudarili so še, da so od marca dalje intenzivno delali na izobraževanju učiteljev, da bi ti lahko bolj učinkovito uporabljali storitve IKT za izobraževanje na daljavo.

Po podatkih javnega zavoda so v zadnjih mesecih opravili 21 spletnih seminarjev, katere si je ogledalo 22.000 uporabnikov. Pripravili so tudi 23 spletnih tečajev s skupno udeležilo prek 4.000 zainte4resiranih, ter kar 460 delavnic na šolah s 5.200 udeleženci.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.