Naslovnica Svet & EU Armenija in Azerbajdžan sta spet na pragu nove vojne

Armenija in Azerbajdžan sta spet na pragu nove vojne

Avtor: Spletno Uredništvo
Kljub vsem naporom mednarodne skupnosti in še posebej Predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, je na meji med Armenijo in Azerbajdžanom spet napeto, nazadnje naj bi včeraj umrli štirje armenski vojaki, trije azerbajdžanski pa naj bi bili ranjeni. Michel je prav tako včeraj objavil posebno izjavo za javnost, kjer pa je ta incident omenil le enkrat.
Armenija in Azerbajdžan sta spet na pragu nove vojne

Bruselj, 16. julij – predsedniki Aliev (AZB),  Michel (Evropski svet)  in Pašinjan (ARM) (foto: FB Charles Michel)

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se prek diplomatskih kanalov veliko posveča konfliktu med Armenijo in armensko enklavo Nagorni Karabah na eni strani ter Azerbajdžanom na drugi strani. Po uspešnem predlanskem azerbajdžanskem vojaškem napadu na nasprotnike namreč na obmejnih spornih območjih še naprej redno prihaja do novih zapletov in incidentov z novimi žrtvami.

Tudi ruske mirovne enote, ki so prisotne na kritičnih stičnih točkah, ne uspejo preprečiti nenadnih izbruhov nasilja. Tako sta bila včeraj po navedbah armenskega obrambnega ministrstva dva armenska vojaka ubita blizu obmejnega mesta Sotk. Po navedbah azerbajdžanske strani naj bi šlo za povračilni napad, ker naj bi pred tem napad armenskih dronov ranil tri njihove vojake, ubiti pa naj bi bili 4 Armenci in ne le 2. Podatki se torej razlikujejo.

S strani EU se predsednik Evropskega sveta Charlesa zadnje mesece pred poletnimi počitnicami zelo intenzivno posvečal umirjanju razmer, preprečevanju novega oboroženega spopada in procesu normalizacije odnosov med Armenijo in Azerbajdžanom. Njegova prizadevanja sicer podpira tudi Toivo Klaar, posebni predstavnik EU za Južni Kavkaz, vendar se dogodki ne razvijajo v želeni smeri.

Koridor Lačin je bil namreč že pred časom blokiran s strani in Azerbajdžana, zato v armenski enklavi Nagorni Karabah ostajajo brez osnovnih potrebščin, kot so hrana, plin, elektrika. »Posebni predstavnik EU Klaar in ekipa predsednika Michela sta bila pogosto v stiku z Bakujem, Erevanom in predstavniki karabaških Armencev, da bi našli rešitev za deblokado dostopa. Trenutne humanitarne razmere na terenu se hitro poslabšujejo.

 Nujno je treba sprejeti ukrepe za zadovoljevanje potreb lokalnega prebivalstva. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je predlagal postopen pristop, ki bi odražal zaporedje polnopravnega delovanja koridorja Lachin in odprtja poti Ağdam. Stran EU je tudi poudarila, da mora Baku karabaškim Armencem zagotoviti jasnost glede postopkov za njihovo gibanje po koridorju Lachin v Armenijo in iz nje,« so med drugim zapisali v izjavo za javnost Evropskega sveta.

Velja še dodati, da so se predsedniki Ilham Aliev (Azerbajdžan), Nikol Pašinjan (Armenija) in Charles Michel (Evropski svet) nazadnje 16. julija letos v Bruslju dobili na 6. krogu pogajanj o mirni rešitvi krize. Očitno pravega napredka niso dosegli in bo mirovni proces trajal še dolgo Glede na zadnje neuradne novice iz teh dveh držav pa se žal zdi, da je nov večji vojaški spopad precej bližje kot mirna rešitev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.