Naslovnica Svet & EU Aprilsko plenarno zasedanje Parlamenta EU v Strasbourgu

Aprilsko plenarno zasedanje Parlamenta EU v Strasbourgu

Avtor: Spletno Uredništvo
Aprilsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta bo zelo obsežno, saj bo posvečeno številnim zelo perečim problematikam, ki so hkrati tudi zelo aktualne. Govora bo o dogajanju v Ukrajini, Rusiji, energetiki in varnosti EU, o Romih, podnebnih spremembah, o delovanju pravne države na Poljskem in Madžarskem, o Afganistanu, odnosih s Kitajsko, okrevanju po pandemiji koronavirusa…
Aprilsko plenarno zasedanje Parlamenta EU v Strasbourgu

Prizor z enega od prejšnjih plenarnih zasedanj Parlamenta EU (foto: FB European Parliament )

Aprilsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta bo v francoskem Strasbourgu trajalo od ponedeljka 4. aprila, pa do četrtka, 7. aprila. V teh štirih dneh se bo zvrstilo ogromno različnih tem, poseben poudarek pa bo na dogajanje v Ukrajini in na vse posledice, ki jih je ruska vojaška operacija potegnila za seboj. Sem sodijo zaščita mladih ukrajinskih beguncev, varnost in obramba EU ter tudi energetika in financiranje energetske infrastrukture v EU.

Projekti s področja energetske infrastrukture so tesno povezani tudi s podnebnimi vprašanji oz. z evropskim zelenim prehodom, omogočili pa naj bi boljšo povezanost med nacionalnimi trgi, več konkurence, zagotovili varnost dobave ter spodbujali obnovljive vire. Govora bo tudi o položaju žensk v Afganistanu in o razlikami med plačami moških in žensk v EU, o pravni država na Poljskem in Madžarskem, o Romih v EU in o srečanju EU-Kitajska.

»Preden Komisija EU predloži nov predlog o ‘pravici do popravila’, bodo evropski poslanci predstavili svoje zahteve glede prepovedi načrtovanega zastaranja izdelkov, za izdelke, ki bodo trajali dlje in jih je mogoče popraviti, za jasnejše označevanje in za daljše garancije. V sredo bodo poslanci glasovali o novih predpisih, ki bodo pripomogli k deljenju masovnih podatkov v EU in razviti potenciale umetne inteligence,« so še sporočili s Parlamenta EU.

Parlamentarci bodo prat tako razgrnili prioritete za proračun EU za leto 2023, kot so okrevanje po pandemiji koronavirusa, zdravstvo, mladi, podnebje in posledice vojne v Ukrajini. Poleg vsega tega pa se za to plenarno zasedanje napovedujejo tudi vprašanja in odgovori o prvih dveh letih mandata predsednice Komisije EU Ursule von der Leyen. Običajno bi bila ta tema med najpomembnejšimi, a imajo tokrat druge zadeve precej večjo težo.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.