Naslovnica Svet & EU Amnesty International opozarja na Turčijo

Amnesty International opozarja na Turčijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Mednarodna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International se je ponovno oglasila zaradi vse slabših razmer v Turčiji. Tam ne zapirajo samo političnih konkurentov vladajoče opcije, vladi nenaklonjenih novinarjev, zagovornikov človekovih pravic, protestirajočih študentov, predstavnikov kurdske manjšine, aktivistov družbenih omrežij in bork za pravice žensk, ampak ignorirajo sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice o izpustitvi iz zapora po krivem zaprtih ljudi.
Tudi v Evropskem parlamentu so nedolgo nazaj že zahtevali sankcije za Turčijo  (foto: en.kremlin.ru)

Zaradi vsega tega se je oglasil Nils Muižnieks, direktor evropskega urada mednarodna organizacije za zaščito človekovih pravic Amnesty International, ki je v dolgem pismu javno pozval evropske vlade, naj takoj okrepijo pritisk na turške oblasti in zahtevajo, da Turčija spoštuje svoje obveznosti. Posebej je opozoril politike v EU, naj ne bodo zaslepljeni z izjavami turškega predsednika Erdoğana,

Globoko krizo turškega pravosodnega sistema je mogoče odpraviti le s korensko in panožno reformo, ne pa z besedami tistega človeka, ki je osebno najbolj odgovoren za tako katastrofalno stanje glede spoštovanja človeških pravic v Turčiji. Zavrnitev izpustitve na prostost Osmana Kavale, filantropa in stebra turške civilne družbe, ter Selahattina Demirtaşa, vodjo politične opozicije. Slednja sta neupravičeno zaprta več kot tri oziroma štiri leta.

Evropsko sodišče za človekove pravice (EČSP), katerega odločitve je Turčija sprejela kot zavezujoče, je že pred časom izdalo sodbe, ki zahtevajo takojšnjo izpustitev obeh. “Sodišče je v razsodbah, ki so ugotovile kršitev redko uveljavljanega člena 18 Evropske konvencije o človekovih pravicah, ugotovilo, da je njihovo pridržanje plod skritega namena, da bi jih utišali in zadušili pluralizem. Skratka, ugotovilo je, da gre za primere političnega preganjanja,” piše v sporočilu za javnost.

Zato se je po mnenju Amnesty International danes nemogoče pretvarjati, da Turčija še naprej sodeluje z EČSP in da izpolnjuje svoje obveznosti. Amnesty International poziva vse države članice Sveta Evrope oz. EU, naj čim prej uvedejo poseben postopek za ugotavljanje kršitev proti Turčiji in naj stopnjujejo pritiske tudi na drugih ravneh.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.