Naslovnica Svet & EU Ameriški predsednik je moral na hitro iz Nemčije

Ameriški predsednik je moral na hitro iz Nemčije

Avtor: Spletno Uredništvo
V Nemčiji se danes končuje vrh gospodarsko najbolj razvitih držav sveta G7, kjer je bila osrednja pozornost posvečena mednarodnem ekonomskemu sodelovanju ter vojni v Ukrajini. Za ameriškega predsednika Joea Bidna pa se je vrh končal predčasno in sicer zaradi bližajoče se nevihte.
Ameriški predsednik je moral na hitro iz Nemčije

Zasedanje voditeljev G7 in ukrajinski predsednik na ekranu v ozadju (foto: consilium.europa.eu)

V nemškem gradu Elmau se danes končuje vrh G7, oziroma srečanje najbolj razvitih držav sveta. V strogo varovanem dvorcu sredi bavarskih gozdov je bil tokrat najprej poudarek na vojni v Ukrajini in vseh negativnih ekonomskih posledicah, ki jih je le-ta doslej potegnila za seboj. Prek spleta je prisotne nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je zaprosil za dodatno vojaško, finančno in pa tudi za diplomatsko pomoč.

Glede mednarodnega ekonomskega sodelovanja, so pripravili 7 delovnih sej z različnimi tematikami: globalno gospodarstvo, partnerstvo za države v razvoju, zunanja in varnostna politika, trajnostnost, prehranska varnost, multilateralizmu in digitalna preobrazba. Nemško predsedstvo G7 je k sodelovanju na nekaterih delovnih sejah povabilo voditelje Argentine, Indije, Indonezije, Senegala in Južne Afrike.

Drugi dan dvodnevnega vrha gospodarsko najbolj razvitih držav (Nemčija, Japonska, ZDA, Kanada, Francija, Italija, Združeno kraljestvo) sveta pa se je malce presenetljivo končal predčasno za ameriškega predsednika Joea Bidna. Vzrok za odpoved predvidenega govora predsednika Združenih držav Amerike v Elmau in za nepričakovano hitro slovo je bila – slaba vremenska napoved.

Bidna je namreč čakal polet iz Nemčije proti Madridu, kjer se danes začenja pomemben tridnevni vrh zveze NATO. Vremenoslovci pa so očitno predvideli tako močno neurje, da je moralo predsedniško letalo Air Force 1 iz varnostnih razlogov poleteti precej pred prvotno predvidenim terminom odhoda.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.