Naslovnica Gospodarstvo Slovenija je med najbolj aktivnimi državami programa Eureka

Slovenija je med najbolj aktivnimi državami programa Eureka

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska delegacija se je v Lizboni udeležila Ministrske konference in Globalnega inovacijskega vrha, ki sta potekala pod okriljem programa mednarodnega sodelovanja, imenovanega Eureka.
Slovenija je med najbolj aktivnimi državami programa Eureka

Člani slovenske delegacije pred panojem Globalnega inovacijskega vrha (foto: MGRT)

Slovenija je že dlje časa članica programa Eureka in sicer je zelo aktivna članica. Zadnja leta naša država letno podpira okrog 50 novih projektov, v katerih slovenska podjetja na področju raziskovalno inovacijskih projektov sodelujejo z drugimi podjetji iz ene ali več preostalih držav članic. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) pravi, da ima Slovenija v zadnjih 4 letih v povprečju celo največ podprtih projektov glede na velikost države.

Tokrat se je zasedanja pod okriljem programa mednarodnega sodelovanja Eureka udeležilo 310 udeležencev iz 49-ih držav članic programa. Prva je bila na sporedu Ministrska konferenca, na kateri so bile začrtane smernice za prihodnje delovanje, potrdili so Ministrsko izjave in Sporazuma o sodelovanju z Evropsko komisijo, novi članici programa pa sta postali Kanada in Južna Koreja, ki sta tudi prvi sodelujoči ne-evropski državi.

»Ministrski konferenci je sledil Globalni inovacijski vrh, katerega glavni cilj je mreženje inovativnih podjetij in predstavitve Eureka projektov. Tam so slovenska podjetja lahko pridobila informacije o najnovejših tehnologijah na izpostavljenih temah, ki so bile digitalna preobrazba, trajnostne tehnologije in povezovanje za nove rešitve. Iz Slovenije so se vrha udeležili predstavniki dveh podjetij in sicer podjetij Inden in Mega M,« so še med drugim pojasnili z MGRT.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.