Naslovnica Svet & EU Ameriške borze so po novem enakovredne reguliranim trgom EU

Ameriške borze so po novem enakovredne reguliranim trgom EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar sprejela sklep, da številne ameriške borze pod nadzorom ameriške Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) odslej veljajo kot enakovredne sorodnim strukturam z reguliranih trgov EU.
Ameriške borze so po novem enakovredne reguliranim trgom EU

Newyorška borza je ena najpomembnejših borz na svetu (foto: maxpixel.net)

Centralne klirinške stranke (CCP), oziroma Centralne nasprotne stranke (CNS) so po definiciji finančne strukture, ki delujejo med kupcem in prodajalcem pogodbe o izvedenih finančnih instrumentih ter postanejo kupec vsakemu prodajalcu in prodajalec vsakemu kupcu. Gre za večje in med seboj ekvivalentne strukture, katerih uporabo je spodbudila skupina G20, s ciljem zmanjšanja tveganj pri trgovanju z izvedenimi finančnimi instrumenti.

Komisija EU je pravkar sprejela sklep, da številne ameriške borze pod nadzorom ameriške Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) odslej veljajo za enakovredne sorodnim strukturam z reguliranih trgov EU. Posledično bodo finančni instrumenti, s katerimi se trguje na teh ameriških borzah, po novem obravnavani enako kot evropski finančni instrumenti, s katerimi se trguje na področju EU. Od tega naj bi imele koristi tako ZDA, kot tudi EU.

»Današnje odločitve so bistvene, saj udeležencem na trgu EU olajšajo dostop do ameriških CNS, ki jih nadzoruje SEC. Te odločitve so v interesu EU – želimo si, da bi bili naši kapitalski trgi bolje povezani z drugimi mednarodnimi trgi. Veselimo se nadaljnjega dobrega sodelovanja med institucijami in agencijami EU ter Komisijo za vrednostne papirje in borzo ZDA,« je dejala komisarka Mairead McGuinness, ki je pristojna za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov.

Poleg tega je Evropska komisija dopolnila odločbo o enakovrednosti v zvezi s ameriškimi CNS, ki sedaj zajema nekatere produkte, kot so na primer hipotekarne vrednostne papirje, ki jih izdajo ali za katere jamčijo nekatere agencije, katere sponzorira vlada in se z  njimi trguje na podlagi ‘To-Be-Announced’ (TBA). Prav tako zadnje spremembe dopolnjujejo odločbo o enakovrednosti, ki jo je lani sprejela Komisija za CNS ZDA.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.