Naslovnica Svet & EU Američani vztrajajo pri delitvi bremen glede zveze NATO

Američani vztrajajo pri delitvi bremen glede zveze NATO

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj se je zaključilo dvodnevno zasedanje obrambnih ministrov Nata, ki se ga je prvič udeležil tudi novi ameriški obrambni sekretar Lloyd Austin. Govora je bilo o razvoju Nata do leta 2030, o delitvi bremen med države članice, strateških obrambnih vprašanjih ter o aktualnih operacijah in misijah, s poudarkom na Afganistanu in Iraku.

Zasedanje obrambnih ministrov držav zveze NATO (foto: Ministrstvo za Obrambo RS)

Redno zasedanje obrambnih ministrov držav članic zveze NATO, ki se ga je prvič udeležil tudi novi ameriški obrambni sekretar Lloyd Austin, je tokrat zaradi pandemije kronavirusa Covid 19 potekalo pretežno prek spleta, oziroma prek varnih spletnih povezav. Iz tega je moč sklepati, da sodelujoči niso govorili le o tem, o čemer so potem poročali v sporočilu za javnost, ampak tudi o čem precej bolj zaupne narave.

Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg je obrambne ministre spoznal s širšim paketom novih predlogov, ki bodo osnova za nadaljnje letošnje pogovore in tudi za predvideno srečanje voditeljev držav in vlad zveze. »Stoltenberg v tem kontekstu vidi zgodovinsko priložnost za odprtje novega poglavja v transatlantskih odnosih in izgradnjo še močnejšega Zavezništva.

Prepričan je, da mora Zavezništvo pri soočanju z globalnimi izzivi in grožnjami prihodnosti ohraniti vojaško tehnološko prednost ter okrepiti politično vlogo. Kar se tiče delitev bremen, tudi nova ameriška administracija poziva evropske zaveznice in Kanado, da prevzemajo pravičnejši oziroma večji delež bremena,« so sporočili z Ministrstva za obrambo RS. Posebej pa je bil poudarjen pomen nadaljnjega razvoja sodobnih tehnologij za v vojaške namene.

Prvi dan dvodnevnega se je iztekel s krajšim neformalnim zasedanjem, na katerem so bili prisotni visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell ter obrambna ministra Finske in Švedske. Drugi dan pa je bilo govora o aktualnih operacijah in misijah zveze NATO, s posebnim poudarkom na Afganistan in Iraku. Trenutno v 12 operacijah in misijah zveze aktivno sodeluje 335 pripadnikov Slovenske vojske.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.