Naslovnica Gospodarstvo Investicije v krepitev zdravstva in razpis za milijon testov

Investicije v krepitev zdravstva in razpis za milijon testov

Avtor: Spletno Uredništvo
Pandemija koronavirusa je tudi posredno že močno vplivala na finančne in gospodarske aktivnosti v državi. V Sloveniji se obetajo večje investicije v zdravstveni sistem, začenši od selitve Oddelka za pljučne bolezni UKC Maribor. Pravkar pa je bil objavljen tudi večji razpis za nove protikoronske teste.

Pravkar se pojavila potreba po milijonu novih testov (foto: FB ec.conuncil.eu)

Pandemija koronavirusa je že doslej močno vplivala na finančne in gospodarske aktivnosti v Sloveniji, v naslednjih mesecih in letih pa bo tudi posrednih vplivov na finančne tokove in slovensko gospodarstvo še več. Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko tako na primer prav po ‘zaslugi’ pandemije pravkar pričenja obsežen investicijski cikel na področju krepitve javnega zdravstva.

Prva investicija bo namenjena selitvi Oddelka za pljučne bolezni na lokacijo UKC Maribor, skupno pa bo zdravstvu v naslednjih letih namenjeno preko pol milijarde evrov nepovratnih evropskih sredstev. »Za projekt v višini skoraj 4 milijone evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 3,6 milijona evrov. Gre za prvo odobritev sredstev iz pobude React-EU v okviru Instrumenta Next Generation EU, instrumenta za okrevanje po epidemiji.

Cilj naložbe je vzpostaviti primerne pogoje za delo na področju pulmologije na novi lokaciji Oddelka za pljučne bolezni v UKC Maribor z ureditvijo prostorov, ki bodo ustrezali standardom dejavnosti,« so pojasnili s Službe in dodali, da bodo sledile investicije v celovito prenovo ljubljanskega Kliničnega centra, druge investicije v UKC Ljubljana in UKC Maribor ter v enote slovenskega zdravstvenega sistema po vseh regijah.

Potem, ko so prejšnji teden z novimi ukrepi znatno povečali število državljanov Slovenije, ki bodo morali vsak teden znova na testiranje, je Ministrstvo za zdravje najbrž ugotovilo, da bo testov kmalu zmanjkalo. Zato je razpisalo javno naročilo za nakup 1 milijon (1.000.000) hitrih antigenskih testov (HAGT) za diagnostiko COVID-19.

Nekdo bo torej izbran za zelo dobičkonosni posel s proti-koronskim testiranjem, glede na številne nepravilnosti in polemike pri lanski nabavi zaščitnih mask, pa bo posel z novimi testi zagotovo pod posebnim drobnogledom vseh pristojnih institucij, medijev in javnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.