Naslovnica Svet & EU Veljavnost digitalnega Covid potrdila EU bodo podaljšali za 1 leto

Veljavnost digitalnega Covid potrdila EU bodo podaljšali za 1 leto

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je predlagala podaljšanje veljavnosti digitalnega COVID potrdila EU za eno leto – torej od 30. junija 2022 do 30. junija 2023. Poleg tega je predlagala še nekaj manjših sprememb in poslala predlog naprej, da bi imela Evropski parlament in Svet EU dovolj časa za uskladitev še pred iztekom veljavnosti sedanje uredbe.
Veljavnost digitalnega Covid potrdila EU bodo podaljšali za 1 leto

Prost pretok ljudi je en od temeljnih stebrov EU (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Pandemiji koronavirusa Covid 19 še vedno ni videti konca, čeprav so se pojavile teorije, da naj bi se stanje zaradi visoke stopnje cepljenosti v EU bistveno popravilo čez dve leti. Ker se veljavnost sedanjega digitalnega Covid 19 COVID potrdila v Evropski uniji izteče že 30. junija letos, pa je Evropska komisija pravkar predlagala podaljšanje veljavnosti potrdila za eno leto – torej do 30. junija 2023, a z nekaj zahtevami in z nekaj manjšimi spremembami.

»Evropsko digitalno covidno potrdilo je postalo svetovni standard, saj je bilo izdanih več kot 1,2 milijarde potrdil, v sistem pa je povezanih že 60 držav. Z digitalno infrastrukturo portala prehod EU še naprej olajšujemo čezmejno priznavanje covidnih potrdil v času trajanja pandemije. To je pomemben element pri omogočanju prostega gibanja in potovanja tudi v negotovih časih,« je bo tem dejal Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

S podaljšanjem veljavnosti te uredbe bo Evropejcem omogočeno, da med potovanjem po EU še naprej uporabljajo svoje digitalno otrdilo – pod pogojem, da bodo države članice ohranile nekatere sedanje javnozdravstvene ukrepe. Poleg tega naj bi države članice EU uskladile veljavnost svojih internih potrdil z obdobjem veljavnosti, ki je bilo za namene potovanj določeno na ravni EU.

Sicer 1. februarjem veljajo nova pravila v zvezi z digitalnim COVID potrdilom EU, s katerimi je za namene potovanja znotraj EU določila zavezujoče devetmesečno (270-dnevno) obdobje priznavanja potrdil o cepljenju. Na ta dan je bilo v sistem digitalnih covidnih potrdil EU povezanih 33 tretjih držav in ozemelj, že v bližnji prihodnosti pa naj bi se jih pridružilo še več.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.