Naslovnica Svet & EU Znani so dobitniki nagrad Saharova in Daphne Caruana Galizia

Znani so dobitniki nagrad Saharova in Daphne Caruana Galizia

Avtor: Spletno Uredništvo
V Evropskem parlamentu so se ta teden ob vseh svetovnih krizah in problemih EU posvetili tudi nagradam. Podeljena je bila nagrada za preiskovalno novinarstvo Daphne Caruana Galizia, razglašeni pa so bili tudi dobitniki nagrade Saharova za svobodo misli za leto 2023.
Znani so dobitniki nagrad Saharova in Daphne Caruana Galizia

Razglasitev dobitnikov nagrade za preiskovalno novinarstvo Daphne Caruana Galizia (foto: FB European parliament)

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so nagrado Saharova za svobodo misli za leto 2023 po pričakovanjih namenili Jini Mahsi Amini ter gibanju ‘Ženska, življenje in svoboda’. Jina Mahsa Amini je bila 22-letna iranska kurdska ženska, ki jo je lani septembra aretirala policija v Teheranu, ker naj ne bi upoštevala strogih lokalnih zakonov o pokrivanju glave. Tri dni po aretaciji je umrla v bolnici zaradi posledic brutalnega fizičnega nasilja v priporu.

Njena smrt je tedaj sprožila množične proteste, ki so jih pod sloganom ‘Ženska, življenje, svoboda’ vodile iranske ženske. »Evropski parlament ponosno stoji s pogumnimi in tistimi ki kljubujejo, ki se še naprej borijo za enakost, dostojanstvo in svobodo v Iranu. Stojimo s tistimi, ki celo iz zapora še naprej ohranjajo gibanje ženska, življenje in svoboda pri življenju,« je ob razglasitvi povedala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Ta teden so v Evropskem parlamentu podelili tudi nagrado za preiskovalno novinarstvo Daphne Caruana Galizia. To nagrado so tokrat skupaj prejeli grška preiskovalna ustanova Solomon, nemški portal Forensis, nemška javno radiotelevizijo StrgF/ARD in britanski časopis The Guardian, ki so preiskali brodolom ladje Adriana, v katerem je umrlo več kot 600 ilegalnih migrantov.

Te mednarodni novinarski konzorcij je v svoji preiskavi ugotovil, da so bili ukrepi, ki jih je sprejela grška obalna straža, krivi za enega najbolj grozljivih brodolomov prebežnikov v nedavni zgodovini. Poleg tega pa je razkril tudi neskladja v uradnih poročilih grških javnih organov, ki so želeli prikriti, kaj se je v resnici zgodilo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.