Naslovnica Kronika Naj gre za telefonski klic ali e-sporočilo, račun bo hitro prazen

Naj gre za telefonski klic ali e-sporočilo, račun bo hitro prazen

Avtor: Spletno Uredništvo
S spletnega portala Varni na internetu tokrat opozarjajo na dve med seboj kar podobni prevari. Obe sta s  strani lažnih finančnih družb, obe se začneta z lažnim obvestilom in pri obeh od potencialne žrtve kriminalci zahtevajo osebne podatke, da bi ji nato hitro izpraznili bančni račun.
Naj gre za telefonski klic ali e-sporočilo, račun bo hitro prazen

Spletni kriminalci nikoli ne počivajo (foto: FB Varni na internetu)

Kot so pojasnili s spletnega mesta Varni na Internetu, v prvem primeru po telefonu kličejo iz lažnega finančnega podjetja in seveda obljubljajo nek denar, ki naj bi ga nakazali morebitni žrtvi. Najprej pa želijo, da se jim omogoči oddaljen dostop do računalnika žrtve in nato še dostop do njegove spletne banke. Če naivnež nasede, mu seveda ekspresno hitro spraznijo ves denar z bančnega računa.

V druge primeru je zgodba podobna, le da spletni kriminalci naokrog pošiljajo elektronska sporočila. V e-pošti potencialne žrtve obveščajo, da morajo iz nekega nujnega varnostnega razloga (kot je na primer poln poštni nabiralnik, ponoven vnos gesla za potrditev nečesa, ipd.) takoj klikniti na določeno povezavo ter vnesti svoje podatke. Seveda tudi spletna povezava tem v sporočilu vodi na lažno spletno stran za vpis podatkov.

Kdor nasede in dejansko vpiše podatke, ali celo goljufu posreduje tudi svoje geslo za svojo spletno banko, temu bodo urno in učinkovito izsušili bančni račun. Obramba pred takšnimi kriminalci je preprosta – nikomur iz nobenega vzroka ne posredujemo lastnih podatkov, prav tako ne klikamo na nobene linke v telefonskih ali e-sporočilih. Še posebej ne sedaj v oktobru, ko poteka letošnji ‘Evropski mesec kibernetske varnosti’.  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.