Naslovnica Slovenija Zmanjšali so število šolskih ocen pri posameznih predmetih

Zmanjšali so število šolskih ocen pri posameznih predmetih

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se je odločilo, da zaradi pandemije koronavirusa spremeni proces ocenjevanja učencev v osnovnih, posebnih in glasbenih šolah. Po novem se bo zmanjšalo število ocen pri posameznih predmetih. To zagotovo razveselilo otroke in vsaj delno tudi učitelje. Manj preverjanj pomeni manj obveznosti, a najbrž tudi manj znanja za šolarje.
Zmanjšali so število šolskih ocen pri posameznih predmetih

Nedvomno bo novost vsaj malce razbremenila šolske učitelje  (foto: pixabay.com)

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZS) je oznanilo, da se zaradi pandemije koronavirusa pravkar spreminja proces ocenjevanja učencev v slovenskih šolah. Po pogovoru z ravnatelji so namreč skupaj z Zavodom RS za šolstvo pristojni izoblikovali sklep glede novih ukrepov za nemoteno opravljanje vzgojnoizobraževalnega dela v šolskem letu 2021/2022. Sklep je že veljaven, saj bil že objavljen tudi v Uradnem listu RS.

»Zmanjša se število ocen pri posameznih predmetih, in sicer: pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni največ dve uri tedensko, se znanje učenca oceni najmanj dvakrat v šolskem letu, pri čemer obe oceni oziroma večina ocen ne sme biti pridobljena na podlagi pisnih izdelkov. Če se predmet, za katerega je s predmetnikom določeno manj kot dve uri tedensko, izvaja po fleksibilnem predmetniku, se znanje učenca oceni najmanj enkrat.

Pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni več kot dve uri tedensko, se znanje učenca oceni najmanj trikrat v šolskem letu, pri čemer večina ocen ne sme biti pridobljena na podlagi pisnih izdelkov. Pomembno pa je izhodišče, da se znanje učenca pri vseh predmetih ocenjuje skozi vse šolsko leto in ne samo v obdobju, ko se predmet izvaja,« so med drugim zapisali v sporočilu za javnost MIZS.

Novosti MIZS so namenjene zagotavljanju nemotenega izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela v šoli in ali na daljavo v osnovnih šolah, osnovnih šolah s prilagojenim programom, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in glasbenih šolah. Zavod RS za šolstvo pa je ob tem že objavil tudi malce bolj podrobna ‘Priporočila za ocenjevanje znanja in izvajanje pouka v šolskem letu 2021/22’.

Po novem se bo torej zmanjšalo število ocen pri posameznih predmetih, kar bo razveselilo učence in vsaj delno tudi učitelje. Manj preverjanj sicer pomeni manj obveznosti, a najbrž pomeni tudi, da bodo otroci letos osvojili malce manj znanja.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.