Naslovnica Svet & EU Obetajo se spremembe glede političnega oglaševanja

Obetajo se spremembe glede političnega oglaševanja

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija bo v ponedeljek poslancem Evropskega parlamenta v vodilnem odboru za notranji trg in varstvo potrošnikov predstavila svoj nov predlog o političnem oglaševanju. Tudi če bi nov predlog sprejeli brez pripomb, pa zakonodajne novosti najbrž ne bodo stopile v veljavo še vsaj dve leti.
Obetajo se spremembe glede političnega oglaševanja

V EU je sporno le prikrito politično oglaševanje, na pa javno (foto: foto: Gage Skidmore/commons.wikimedia.org)

Rezultati ankete Eurobarometra, ki so bili objavljeni lani marca, so nazorno pokazali, da so bili skoraj štirje od desetih Evropejcev izpostavljeni oglaševalskim vsebinam, za katere niso mogli na hiter oziroma preprost način ugotoviti, ali gre za politično oglaševanje, ali ne. Zato so reagirale strukture EU in Komisija EU bo v ponedeljek poslancem Parlamenta EU v vodilnem odboru za notranji trg in varstvo potrošnikov predstavila nov predlog o političnem oglaševanju.

»Zakonodajni predlog o preglednosti in ciljanju političnega oglaševanja, ki ga je Komisija predložila 25. novembra 2021, bi zahteval, da je vsak politični oglas jasno označen kot tak in vključuje informacije, na primer, kdo je zanj plačal in koliko. Predlagana pravila bodo ustvarila varnejše okolje za potrošnike, saj vključujejo tudi ukrepe v zvezi z uporabo tehnik ojačanja,« so zapisali v sporočilu za javnost Parlamenta EU.

Nov predlog spremembe predpisov naj bi le še dopolnil ‘Zakon o digitalnih storitvah’ (DSA), saj naj bi vzpostavil dodatna pravila za politično oglaševanje, slednja pa bodo na vsak način temeljila na splošnih pravilih, ki so bila že določena v DSA. Parlament EU bo v kratkem oblikoval svoja stališča o predlogu Komisije EU, nato pa bo predvidoma začel pogajanja s Svetom za dosego končnega dogovora.

Vendar pa bodo vsi ti evro-postopki trajali in bodo težko zaključeni pred koncem leta 2023. Skupna želja je, da nova pravila začela veljati vsaj pred naslednjimi evropskimi volitvami – leta 2024.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.