Naslovnica Slovenija Zgodba o plastiki bo zazvonila alarm za ohranjanje biodiverzitete

Zgodba o plastiki bo zazvonila alarm za ohranjanje biodiverzitete

Avtor: Spletno Uredništvo

V petek, 5. junija je na vrsti Svetovni dan okolja. Letos bodo praznovanja večdnevna, minila pa bodo v znamenju boja proti onesnaževanju s plastiko, čemur se bodo posvetili s premiero filma ‘Zgodba o plastiki’.

Svetovni dan okolja bo letos minil v znamenju filma o onesnaževanju s plastiko (foto: Muntaka Chasant)

 

Svetovni dan okolja, katerega praznujemo 5. junija, bo letos uradno posvečen ohranjanju biodiverzitete. Onesnaževanje, še posebej tisto s plastiko, pa je en od ključnih vzrokov za težave z raznovrstnostjo, oziroma z izumiranjem številnih živalskih in rastlinskih vrst. Letos bo dogajanje v Sloveniji zaznamoval film ‘Zgodba o plastiki’, kateri bo prek predhodnih prijav na ogled že od srede, 3. junija (od 19. ure), nato pa bo predvidoma na voljo vse do 11. junija.

V četrtek, 4. junija, bodo nato Ekologi brez meja ob 17. uri pripravili video-debato v živo o filmu, plastiki, onesnaževanju in še marsičem. »O prigodah v zakulisju nastajanja filma, o mitu, da je vsega kriva Azija, o rešitvah in o ugledu Slovenije v svetu bodo debatirali z Delphine Lévi Alvarès, koordinatorko mreže Break Free From Plastic za Evropo in filipinskim protagonistom filma, Froilanom Gratejem,« pojasnjujejo Ekologi brez meja.

Zgodba o plastiki kaže, kako apokaliptičen je že postal obseg onesnaženja okolja na treh različnih celinah. Onesnažene so reke, morja, mesta in polja, a tudi zrak in sicer s strupenimi izpusti, ki so primarna posledica pridelave oziroma predelave plastike. V filmu nastopajo strokovnjaki, okoljevarstveniki in aktivisti, ki s svojih zornih kotov predstavijo problematiko onesnaževanja s plastiko. Film ponuja tudi zanimive animacije in arhivske posnetke iz leta 1930.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.