Naslovnica Slovenija Železniški promet na Gorenjskem se končno normalizira

Železniški promet na Gorenjskem se končno normalizira

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnjih dneh sta se na slovenskem železniškem omrežju zgodila dva pomembna dogodka, oba na Gorenjskem. Slovesni otvoritvi prenovljenega železniškega predora skozi Karavanke je sledila še vzpostavitev prometa za tovorne in mednarodne potniške vlake na odseku Kranj–Jesenice.
Prenovljen odsek proge med Kranjem in Jesenicami (foto: DRSI)

Najprej je bila v četrtek na Hrušici na sporedu slovesna otvoritev prenovljenega železniškega predora skozi Karavanke. Potem je skozi 7976 metrov dolge slovensko-avstrijski predor, ki po prenovi omogoča hitrosti kompozicij do 120 km/h (prej 50 km/h) zapeljal prvi vlak. Tako je znova vzpostavljena pomembna mednarodna železniška povezava München – Salzburg – Ljubljana – Solun.

Prenova oziroma nadgradnja železniškega predora Karavanke zagotavlja tudi večjo varnost kompozicij, tovora in predvsem potnikov. Po novem so sicer zaradi posodobljenih nadzornih in varnostnih sistemov možni precej krajši intervali med vlaki. Pomemben del modernizacije tega občutljivega dela proge sta še izboljšana požarna varnost ter bistveno boljše razmere za dostop in reševanje v primeru morebitnih nesreč v predoru.

V petek popoldan pa so nato ponovno vzpostavili železniški promet za tovorne in mednarodne potniške vlake na odseku Kranj–Jesenice, s čemer se je končalo obdobje popolne zapore tega dela proge. Lokalni potniški promet pa še ni stekel, zato bo nadomestni avtobusni prevoz slovenskih potnikov trajal vse do 22. avgusta. Šele po tem datumu bo ta odsek proge ponovno odprt za ves železniški promet.

»V nadaljevanju se bodo izvajala še določena gradbeno obrtniška dela na postajališčih Otoče, Globoko, Radovljica, Žirovnica in Slovenski Javornik. Prav tako bodo potekala dela na območju izvennivojskih križanj ter v okviru postavitve protihrupnih ograj. Zaključek vseh del je predviden v sredini leta 2022,« so še sporočili z Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo in z Ministrstvo za infrastrukturo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.