Naslovnica Svet & EU ZDA so se prilagodile varovanju zasebnosti podatkov v EU

ZDA so se prilagodile varovanju zasebnosti podatkov v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je ta teden sprejela sklep o ustreznosti okvira EU-ZDA za varstvo zasebnosti podatkov. Ugotovila je, da Združene države Amerike za osebne podatke, ki se znotraj novega okvira posredujejo ameriškim podjetjem iz EU, zagotavljajo ustrezno varstvo, primerljivo z ravnjo varstva v Evropski uniji.
ZDA so se prilagodile varovanju zasebnosti podatkov v EU

Gospodarski odnosi med ZDA in EU se po slovesu Trumpa spet izboljšujejo (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

S Komisije EU so pojasnili, da nov okvir EU-ZDA za varstvo zasebnosti podatkov uvaja zavezujoče zaščitne ukrepe, prek katerih so odpravljeni vsi pomisleki, ki jih je predhodno izrazilo Sodišče EU. Med novostmi je omejitev dostopa ameriških obveščevalnih služb do podatkov iz EU in ustanovitev sodišča za presojo varstva podatkov (DPRC), do katerega bodo imeli dostop posamezniki iz EU.

»Novi okvir uvaja pomembne izboljšave v primerjavi z mehanizmom, ki je obstajal v okviru zasebnostnega ščita. Če bo sodišče za presojo varstva podatkov npr. ugotovilo, da so bili podatki zbrani v nasprotju z novimi zaščitnimi ukrepi, bo lahko odredilo njihov izbris. Novi zaščitni ukrepi na področju dostopa vlade do podatkov bodo dopolnili obveznosti, ki jih morajo izpolnjevati ameriška podjetja, ko uvažajo podatke iz EU,« sporočajo s Komisije EU.

Tako je Evropska komisija potrdila, da bodo Združene države Amerike za osebne podatke (ki se znotraj novega okvira posredujejo ameriškim podjetjem iz ozemlja EU) zagotovile ustrezno stopnjo varstva, ki bo primerljiva z ravnjo varstva v EU. Na podlagi novega sklepa o ustreznosti se bodo lahko osebni podatki iz EU varno posredovali ameriškim podjetjem, ki sodelujejo v okviru, ne da bi bilo treba uvesti dodatne zaščitne ukrepe za varstvo podatkov.

Bistveni element pravnega okvira ZDA, ki določa nove zaščitne ukrepe, je predsedniška odredba ZDA o okrepitvi varnostnih ukrepov v zvezi z obveščevalnimi dejavnostmi prestrezanja signalov, katera obravnava pomisleke, ki jih je Sodišče EU izrazilo v svoji odločitvi v zadevi Schrems II iz julija 2020. Okvir bo upravljalo Ministrstvo za trgovino ZDA, za izpolnjevanje obveznosti ameriških podjetij bo skrbela Zvezna komisija ZDA za trgovino.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.