Naslovnica Svet & EU Zaostrovanje predpisov glede nevarnih sestavin

Zaostrovanje predpisov glede nevarnih sestavin

Avtor: Spletno Uredništvo

S pričetkom februarja so v veljavo stopili novi predpisi Evropske unije, ki dodatno omejujejo dostop do predhodnih sestavin za izdelavo eksploziva. Evropa se je iz vrste terorističnih napadov nekaj naučila, predvsem pa bi rada v bodoče preprečila podobne tragične dogodke.

Zaostrovanje predpisov glede nevarnih sestavin

Tragični prizor z enega od terorističnih napadov Franciji (foto: e1mgmedia.com/in.pinterest.com)

 

Novi predpisi Evropske unije dodatno omejujejo dostop do sestavin za izdelavo eksplozivov, saj vsebujejo strožje zaščitne ukrepe in nadzor nad trženjem nevarnih kemikalij, še posebej tistih, ki so bile zlorabljene za izdelavo doma narejenih eksplozivov, uporabljenih v številnih terorističnih napadih v Evropi. Sedaj je treba prijaviti vse sumljive transakcije, do katerih lahko pride v klasičnih trgovinah ali pa prek spleta.

»To velja tudi za spletne tržnice. Prodajalci morajo preveriti identiteto svojih strank in potrebo po nakupu omenjenih snovi. Pred izdajo dovoljenja za nakup teh snovi morajo države članice opraviti varnostno preverjanje, vključno s preverjanjem kazenske preteklosti. Nova pravila omejujejo tudi dve dodatni kemikaliji: žveplovo kislino in amonijev nitrat,« so sporočili s Komisije EU.

Predvsem je bilo doslej zaskrbljujoče stanje glede amonijev nitrata, saj gre za umetno gnojilo in ga je bilo moč v prosti prodaji dobiti v ogromnih količinah. Prav vreče neuporabljenega gnojila so na primer lani povzročil katastrofo v Bejrutu, uporabili pa so jih tudi pri enem najbolj znanih terorističnih napadov v Združenih državah Amerike in sicer tistega na poslopje FBI-ja v Oklahoma cityu leta 1995.

Komisija EU je sicer že junija lani pripravila nove smernice za države članice in tudi za prodajalce, kot so ugotavljanje ranljivosti in krepitev zmogljivosti za predvidevanje groženj, preprečevanje napadov z obravnavanjem radikalizacije, priprava akcijskega načrta za vključevanje in vključevanje, spodbujanje varnosti z zasnovo in zmanjševanje ranljivosti za zaščito mest in ljudi ter tudi (o)krepitev operativne podpore, pregona in višjega nivoja pravic žrtev.

»Komisija si bo prizadevala za izboljšanje zaščite žrtev terorističnih dejanj, vključno z izboljšanjem dostopa do odškodnine. Komisija bo imenovala koordinatorja za boj proti terorizmu, ki bo znotraj Komisije v tesnem sodelovanju z državami članicami in Evropskim parlamentom zadolžen za usklajevanje politike in financiranja EU na področju protiterorizma,« so zapisali v sporočilu za javnost Komisije EU in zahtevali tudi več pristojnosti za Europola.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.