Naslovnica Slovenija Pričeli so z letošnjo akcijo preverjanja prisotnosti radona

Pričeli so z letošnjo akcijo preverjanja prisotnosti radona

Avtor: Spletno Uredništvo
Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji je pravkar pričela izvajati letošnje meritve radona. Aktivnosti bodo tudi letos potekale predvsem v tistih predelih Slovenije, kjer je ta potencialno nevaren plin najbolj prisoten. Meritve bodo namenjene vrtcem, šolam, drugim javnim ustanovam, pa tudi zasebnim poslopjem in stanovanjem.
Ponekod že uporabljajo hišne merilnike radona (foto: pixabay.com/TakeActionOnRadon)

Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji že dlje časa skrbi za redne preglede javnih objektov, ki so namenjeni izvajanju vzgojno-varstvenega, kulturnega, zdravstvenega ali izobraževalnega programa. Konkretneje gre za vrtce, šole, dijaške domove, bolnišnice, zdravstvene domove, centre za upokojence… Koordinirane meritve v javnih ustanovah letos potekajo že četrtič, tokrat pa jih izvaja ZVD Zavod za varstvo pri delu d.o.o.

»Vrsta in obseg meritev sta izbrana tako, da se lahko oceni izpostavljenost delavcev ali posameznikov iz prebivalstva in presodi potreba po ukrepih za zmanjšanje izpostavljenosti. Izvajalec meritev vsako leto pripravi poročilo, v katerem predstavi merske rezultate in ugotovitve,« pojasnjujejo z Uprave RS za varstvo pred sevanji. V zasebnih poslopjih in stanovanjih pa bo letos za meritve zadolženo švedsko podjetje Radonova.

Sicer je radon radioaktivni žlahtni plin naravnega izvora. V bivalne in delovne prostore najlažje prodira skozi razpoke ali odprtine v tleh (odtoki, jame, zemeljske razpoke). Po podatkih Uprave RS za varstvo pred sevanji ta plin povzroči približno 10% odstotkov primerov pljučnih rakov. Prav zato se mu v zadnjih letih tudi na mednarodni ravni posveča vse več pozornosti – še posebej glede preventive.

Meritve radona v zasebnih prostorih se v Sloveniji izvajajo predvsem v tistih občinah, kjer radon bolj prisoten v naravi. Po abecednem vrstnem redu so to občine Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje – Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren – Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana, Sodražica, Vrhnika in Žužemberk.

Prav tako se radon nahaja tudi na področjih občin Brda, Bohinj, Borovnica, Brezovica, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog – Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica in Žirovnica. Ker tudi v teh krajih obstaja možnost prevelikih koncentracij plina, se zagotovo obeta kakšen inšpekcijski obisk.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.