Naslovnica Svet & EU Zaostrovanje predpisov EU glede svinca in kadmija v naši hrani

Zaostrovanje predpisov EU glede svinca in kadmija v naši hrani

Avtor: Spletno Uredništvo
Za razliko od Evropskega parlamenta in Sveta EU na Evropski Komisiji niso vsi na poletnih dopustih in zato je bila prejšnji teden lahko sprejeta pomembna zakonska novost. Komisija EU je namreč znižala dopustne meje glede prisotnosti nekaterih rakotvornih snovi, kot sta svinec in kadmij, v hrani. Ta zaostritev predpisov sodi v skupni Evropski načrt za boj proti raku.
Novosti bodo pričele veljati konec meseca avgusta (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Evropska komisija je pravkar določila nove dopustne najvišje ravni kadmija in svinca v široki paleti živilskih proizvodov, kot so sadje, zelenjava, žitarice, oljnic ter živila za dojenčke in majhne otroke. S tem ukrepom so še dodatno zmanjšali prisotnost rakotvornih onesnaževal v živilih in obenem povečali dostopnost zdrave hrane, kar je tudi en od osnovnih ciljev skupnega ‘Evropskega načrta za boj proti raku’.

Novi predpisi bodo pomagali odstraniti živila z najvišjo koncentracijo kadmija s trgov držav članic EU. Poleg tega se bodo zmanjšale najvišje dopustne ravni svinca v številnih živilskih izdelkih, še posebej za otroke, ter dopustne meje za gobe, za začimbe in celo za sol. Novi ukrepi bodo za najvišjo raven svinca veljali od 30. avgusta, za kadmij pa od 31. avgusta. »Vemo, da nezdrava prehrana povečuje tveganje za nastanek raka.

Namen današnje odločitve je postaviti potrošnike v ospredje, tako da bo naša hrana varnejša in bolj zdrava, kot smo se zavezali v okviru evropskega načrta za boj proti raku. To je tudi nadaljnji korak pri krepitvi že tako visokih in vrhunskih standardov Evropske unije v prehranski verigi EU ter zagotavljanju varnejše, bolj zdrave in trajnostne hrane za naše državljan,« je ob tem dejala Komisarka EU za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.