Naslovnica Svet & EU Pesticidi lahko škodijo demokraciji

Pesticidi lahko škodijo demokraciji

Avtor: Spletno Uredništvo

V Parlamentu Evropske unije bodo poslanci do konca leta pripravili poročilo o tem, kako ukrepati, da bo postopek izdaje dovoljenj za pesticide v EU ‘odpornejši na lobiranje industrije’. Lani jeseni je bila zgodba o glifosftu v posmeh demokraciji in je obenem lepo pokazala, kdo pravzaprav vlada Evropi.  

Če si v EU industrija lahko privošči zakone po lastni meri, kaj se šele s pesticidi in drugimi strupenimi snovmi dogaja v Afriki, Aziji,.. (foto: pixabay.com)

 

Oktobra 2017 so poslanci v parlamentu EU zahtevali prepoved potencialno kancerogenega herbicida glifosat z letom 2022, potem pa so Evropska komisija in države članice novembra istega leta potrdile podaljšanje dovoljenja za glifosat za najmanj pet let. To pove vse o demokraciji, o spoštovanju volje ljudstva oz. njegovih zastopnikov in lobiranju (če že ne celo o korupciji) na najvišjih nivojih. Parlament je nato letos ustanovil preiskovalni odbor za pesticide, ki mu predseduje francoski poslanec Eric Andrieu.

»Dejstvo, da so države EU podaljšale dovoljenje za uporabo glifosata, ne odgovarja na znanstvena vprašanja. Neodgovorno je podaljšati dovoljenje, brez da bi imeli na voljo boljše dokaze o tem, da glifosat in podobne spojine niso toksične. Zato smo dolžni, v interesu zdravja 500 milijonov Evropejcev, preveriti postopek izdaje dovoljenj za pesticide in morda predlagati izboljšave. Ocenili bomo vsako fazo postopka izdaje dovoljenj za pesticide.

O tem bomo govorili z vsemi deležniki: industrijo, nevladnimi organizacijami, znanstveniki. Potem bomo pripravili konkretne predloge za izboljšave postopka. Zdravje 500 milijonov Evropejcev je za nas na prvem mestu. Napetosti se bodo pojavile, a cilj je samo eden. Znanstveniki so kritizirali izbor študij, na katere se je ob izdaji dovoljenj za pesticide opirala Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Treba je videti, kako se opravi ta izbor.

Industrija bi se morala bolj zavedati vprašanj v zvezi z etiko in zdravjem ljudem. Ekonomski motivi ne opravičujejo vsega. Zame je zdravje ljudi na prvem mestu. Industrijo moramo spodbuditi k drugačnemu ravnanju. Neodvisna znanost potrebuje več sredstev. Kdo zagotavlja, da je EFSA neodvisna? Kdo jamči, da lobiji ne vplivajo na odločitve? Treba je sprejeti zakonodajo, ki ne bo dopuščala dvomov o neodvisnosti študij in odločitev, ki so bile sprejete na njihovi podlagi. Ob združitvi podjetij Monsanto in Bayer je postalo jasno, kako koncentriran je nadzor nad tistim, kar imenujemo svet živega. To je zame nesprejemljivo,” pravi francoski predsednik preiskovanega odbora Eric Andrieu.

Včeraj so poslanci novoustanovljenega odbora opravili prvo razpravo o postopkih izdaje dovoljenj za pesticide. Stališča predsednika odobra so jasna in najbrž sorodna stališčem večine Evropejcev, a se tudi Francoz zaveda, kdo bo v tej zgodbi želel imeti zadnjo besedo. In če nazadnje spet lobisti premagajo poslance, potem lahko državljani EU počasi začnemo razmišljati o ukinitvi parlamenta EU. Tega pa seveda v sporočilu za javnost parlamenta EU niso zapisali.  

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.