Naslovnica Slovenija Začetek prve faze nadgradnje železniške proge Ljubljana–Divača

Začetek prve faze nadgradnje železniške proge Ljubljana–Divača

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Direkcije RS za infrastrukturo so sporočili, da se bo jutri pričela popolna zapora enega tira na železniškem odseku Ljubljana–Brezovica. Gre za posodabljanje proge v okviru projekta ‘Nadgradnja železniške proge Ljubljana–Divača’, kar je posredno povezano tudi z izgradnjo Drugega tira na relaciji Divača –Koper.
V kratkem se obeta zamenjava železniškega mostu Mali Graben (foto: gov.si)

Jutri, v soboto 28. junija, se na železniškem odseku Ljubljana–Brezovica pričanja popolna zapora enega tira. Z Direkcije RS za infrastrukturo so sporočili, da bo modernizacija odseka Ljubljana–Brezovica pomenila zamenjavo 6,9 kilometra tirov in vozne mreže na dvotirni progi, ureditev nivojskih prehodov, nadgradnjo signalno-varnostnih naprav in izgradnjo protihrupnih ograj v skupni dolžini 8196 metrov.

Poleg tega bodo zamenjali jekleni most čez Mali graben in prenovili postajališče Ljubljana Tivoli. Tam  bo izvedena nadgradnja dveh peronov, gradnja dveh dvigal za dostop na perone ter gradnja dveh zavetišč z nadstrešnico. »Izvajalec gradbenih del konzorcij podjetij Kolektor Koling d. o. o., SŽ-ŽGP d. d., GH Holding d. o. o., Pomgrad d. d. in CGP d. d. je bil uveden v delo 13. avgusta 2021.

Dela bodo najprej potekala na levem tiru in bodo trajala predvidoma do začetka leta 2022, nato sledi še izvedba del na desnem tiru. Zaključek vseh del pa je predviden konec leta 2022,« so pojasnili z Direkcije RS za infrastrukturo. Vrednost investicije znaša 67,61 milijona evrov, pri čemer bodo 37,87 milijona evrov že odobrenih sredstev načrpali iz Mehanizma za okrevanje in odpornost (RRF).

Druga faza del v okviru projekta ‘Nadgradnja železniške proge Ljubljana–Divača’, bo potekala med leti 2022 in 2024, ko bodo modernizirali odsek Ljubljana–Preserje–Borovnica. Celoten projekt pa je posredno povezan tudi z izgradnjo Drugega tira na relaciji Divača –Koper.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.