Naslovnica Magazin Začelo se je obdobje prazničnih nakupov in spletnih prevar

Začelo se je obdobje prazničnih nakupov in spletnih prevar

Avtor: Spletno Uredništvo

Praznični december že trka na vrata. Poleg obdobja nakupovalne mrzlice pa se hkrati začenja tudi obdobje leta, v katerem se običajno najbolj poveča število poskusov spletnih prevar. Tako so varuhi slovenskega spleta v zadnjem času večkrat obravnavali prijave različnih primerov lažnih nagradnih iger.

Začelo se je obdobje prazničnih nakupov in spletnih prevarTokrat gre predvsem za poskuse prevare s skrito naročnino oz. ‘subscription trap’ (foto: varninainternetu.si)

 

Varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani v sklopu projekta Varni na internetu so tokrat opozorili na nove lažne nagradne igre, pri katerih je največkrat glavni namen zvabiti uporabnike v plačljivi SMS klub. Malopridneži želijo od potencialne žrtve izvabiti številko kreditne kartice ter jo abonirati na sicer povsem nepotrebno trivialno storitev. Sprva simbolični znesek 1 evro pa se po nekaj dneh spremeni v ‘rahlo višjo’ mesečno naročnino – tudi do 100 evrov, kar nato vsak mesec izpuhti z vaše kreditne kartice.

»Podobno kot pri vabah v ostale plačljive SMS klube je tudi v tem primeru najprej potrebno pritegniti pozornost uporabnikov. Najpogosteje se uporabniku pri obisku določenih spletnih strani pojavi opozorilo (Vaša naprava vsebuje viruse!) ali pa celo prejme SMS sporočilo (Čaka te 1 fotografija), ki vsebuje povezavo. Klik na povezavo pelje na novo spletno stran, ki nas skuša zavesti, da smo ali bomo brezplačno prejeli drag telefon.

Naleteli smo pa tudi na primere, ko je pot do ‘ponudbe za telefon’, vodila prek t.i. lažnih novic (včasih podkrepljenih z neavtoriziranim navajanjem znanih oseb), objavljenih na Facebooku,« prvi del tega poskusa prevare opisujejo na varninainternetu.si. Nato sledi nadaljevanje oziroma precej trivialen kviz oz. ‘raziskava’, ki ne glede na odgovore ponudi vedno isti končni rezultat. Žrtev poskusa prevare bo prejela neverjetno ponudbo za telefon višjega cenovnega razreda znamk Samsung ali iPhone za samo 1 ali 2 evra.

Na koncu te nemogoče ponudbe (le kdo bi podarjal pametne telefone za 1 evro?) so sicer vidne tudi že na prvi pogled opazno lažne Facebook objave izmišljenih nagrajencev. Potem pa sledi ‘trik’. »V naslednjem koraku pride do bistvenega preobrata, saj se na spletni strani, kjer vpisujemo naše kontaktne podatke in ki je videti v skladu z grafično podobo proizvajalca aparatov, že skriva drobni tisk.

Obvešča nas, da telefona ne bomo dobili avtomatično, temveč bomo s plačilom v višini 2 € zgolj pridobili pravico do sodelovanja v nagradni igri, istočasno bo pa bo to veljalo kot preizkusna ‘naročnina’, ki se bo po 6-ih dneh spremenila v mesečni obrok, ki velja do preklica. Znesek naročnine za storitev se giblje med 80 € in 100 € na mesec. Zadnji korak je vnos številke kreditne kartice in tukaj je tudi prvič v drobnem tisku navedeno ime storitve, na katero se dejansko naročamo,« so pojasnili varuhi slovenskega spleta.

Poleg tega so opozorili tudi na Cyber četrtek, Black Friday in kar celotno praznično obdobje, ki se za mnoge končuje šele prve dni januarja. Zato je potrebno biti v tem času posebej pozorni in zato je potrebno podatke preverjati. Najbolj sumljive so pretirano nizke cene znanih (in ponavadi ne ravno poceni) blagovnih znamk – če je v prodaji Gucci torbica za 20 € ali Suunto ura za 70 €, gre za ukradeno blago ali še verjetneje za ponaredek.

Poleg cen je potrebno preveriti spletne trgovine, v katerih ni podatkov o trgovcu, ter tudi domene spletnih strani. Na strani http://whois.domaintools.com/ preveri, kje in kdaj je bila domena registrirana in kateri kontaktni podatki so navedeni. Že to, da domena ni iz držav EU, je lahko zvonec za alarm.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.