Naslovnica Svet & EU Parlament EU je razglasil izredne podnebne razmere

Parlament EU je razglasil izredne podnebne razmere

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament je včeraj razglasil izredne podnebne razmere. Poslanci bi radi z novimi ukrepi drastično zmanjšali izpuste in s tem zaustavili segrevanje planeta. Žal pa se zdi, da bo pot od besed do dejanj spet trajala predolgo.  

 Parlament EU je razglasil izredne podnebne razmereAli je možno, da doslej nihče ni opazil, kako tudi prekooceanke, jumbo-jeti in celo helikopterji onesnažujejo zrak (foto: Bic/commons.wikimedia.org)

 

Evropski parlament je včeraj odločno ukrepal glede vse bolj opaznih podnebnih sprememb. Nesporno je, da se klima spreminja in da se planet Zemlja vse hitreje segreva. Statistični podatki sicer niso vedno zanesljivi, saj jih lahko vsak obrača svojim interesom v prid, toda najbrž je že vsak odrasel Evropejec sam opazil, da so v zadnjih 20 letih poletja postala bolj vroča, da so morja vse bolj topla in da so padavine ter neurja danes bistveno močnejša kot nekoč.

Evropski poslanci hočejo takojšen in ambiciozen ukrep, da bi omejili negativne učinke podnebnih sprememb. Po njihovem mnenju mora nova Evropska komisija mora zagotoviti, da bodo vsi predlogi v skladu z zavezo o omejitvi globalnega segrevanj na manj kot 1,5 stopinje Celzija. Bistveno je, da bi morala EU do leta 2030 zmanjšati izpuste za 55%, če želi do leta 2050 postati ogljično nevtralna.

»Države EU bi morale vsaj podvojiti svoje prispevke v Zeleni podnebni sklad, poudarja resolucija Parlamenta. Države članice so največje javne financerke podnebnih ukrepov, zato bi proračun EU moral v celoti izpolnjevati mednarodne obveznosti Unije. Prav tako poslanke in poslanci ugotavljajo, da obljube razvitih držav ne bodo dosegle skupnega cilja prispevkov v višini 100 milijard ameriških dolarjev letno po letu 2020,« so sporočili v izjavi za javnost.

Želje poslancev so jasne, toda opravka imajo s kapitalom in politiko, kjer so prevare nekaj vsakdanjega. Kako bi sicer lahko drugače kot prevaro definirali dejstvo, da ne države članice, ne strukture EU, doslej v kvote izpustov niso prištevale letalskega in ladijskega prometa? Na letališču v Frankfurtu in v pristanišču v Rotterdamu (na primer) torej doslej ni bilo nobenega onesnaževanja zraka, oziroma prekooceanke in jumbo-jete očitno ne poganjajo motorni agregati na fosila goriva?

Po mnenju parlamentarcev bi se morala Evropska unija na konferenci ZN o podnebnih spremembah COP25, ki bo potekala v Madridu med 2. in 13. decembrom, zavezati k ničelnim izpustom toplogrednih plinov do leta 2050. Obenem so poslanke in poslanci novo predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pozvali, naj v zeleni dogovor (Green Deal) vključi cilj 55-odstotnega zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2030, države EU pa, da čim prej ukinejo vse neposredne in posredne subvencije za fosilna goriva.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.