Naslovnica Svet & EU Za zaščito otrok bi morali vsi narediti več

Za zaščito otrok bi morali vsi narediti več

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes je Svetovni dan otrok, zato se je tudi Slovenija pridružila pozivu Unicefa za mir za vsakega otroka. Pravice otrok so hkrati temeljne človekove pravice, vendar so še vedno kršene marsikje po svetu. Vsak otrok tega planeta ima pravico živeti v miru, v čistem in varnem okolju, pravico do hrane, vode, šolanja….
Za zaščito otrok bi morali vsi narediti več

Plakat ob letošnjem Svetovnem dnevu otroka (foto: MZEZ/gov.si)

Svetovni dan otrok letos mineva vzporedno s 34. obletnico ‘Konvencije Organizacije združenih narodov (OZN) o otrokovih pravicah’. Ta konvencija o zaščiti otrok, s katero so otroci postali tudi nosilci svojih pravic, govori o koristih za otroke, o nediskriminaciji, o življenju, o preživetju, o razvoju in o sodelovanju otrok. Pravice otrok pa so sicer tudi temeljne človekove pravice, vendar so vseeno danes kršene v mnogih državah sveta.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je ob tem dnevu posebej omenilo Palestino, Ukrajino, Sudan in Haiti. Sicer miru ni v širših regijah Bližnjega in Srednjega vzhoda ter po skoraj celotni Severni Aftriki, krvavi državljanski vojni pa se razplamtevata v Etiopiji in Mjanmarju. In kjer so spopadi, tam so tudi otroške žrtve. MZEZ je zato že doslej in bo tudi v obdobju do leta 2025 namenilo posebno pozornost rehabilitaciji otrok, ki so bile žrtve oboroženih spopadov.

»Slovenija podpira projekte zdravstvene in psihosocialne pomoči prizadetim otrokom, ki se trenutno izvajajo v Moldaviji, Ukrajini in Gazi, jim omogočajo lažje okrevanje po psihičnih travmah zaradi nasilja in zagotavljajo dostop do potrebnih zdravil. Ministrstvo je letos sedemnajstim otrokom iz Armenije omogočilo psihofizično rehabilitacijo na Debelem rtiču, enako pomoč načrtuje prihodnje leto.

Prav tako že več let podpira rehabilitacijo deklice, ki je leta 2016 v zračnem napadu v Siriji izgubila nogo,« so pojasnili z MZEZ in spomnili na vodilno vlogo Slovenije pri mednarodni pravni zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Sicer pa bi moral imeti prav vsak otrok tega planeta pravico do miru, do čistega in varnega okolja, do hrane in pitne vode, do igre in do šolanja.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.