Naslovnica Magazin Za več denarja in skupen pristop EU do digitalizacije

Za več denarja in skupen pristop EU do digitalizacije

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministri, ki so v državah Evropske unije pristojni za telekomunikacije in informacijsko družbo, so včeraj opravili video-sestanek, na katerem so razpravljali o možnostih spremljanja širjenja okužb s koronavirusom COVID-19 s pomočjo mobilne tehnologije ter o vlogi digitalizacije v EU.

Za več denarja in skupen pristop EU do digitalizacijeČe bi pandemija koronavirusa udarila pred desetletjem ali dvema, ko digitalna tehnologoija še ni bila dostopna širšim slojem prebivalstva, bi bile posledice precej hujše (foto: peakpx.com)

 

Na video-sestanku so se ministri, ki so državah EU pristojni za telekomunikacije in informacijsko družbo, strinjali, da je za boj proti pandemiji koronavirusa potreben skupen, enoten in koordiniran pristop vseh držav članic. V posameznih državah namreč obstajajo precej različni pogledi o uporabi mobilne tehnologije za beleženje okužb s koronavirusom, zato poskušajo strukture EU najti rešitve, ki bi bile sprejemljive za vse.

»Slovenija je v razpravi podprla koordiniran pristop EU pri razvoju tehnoloških rešitev, transparentnost, varstvo zasebnosti, upoštevanje kibernetske varnosti in, kar je za Slovenijo ključnega pomena, uporaba mobilne tehnologije za namen spremljanja širjenja okužb mora bazirati izključno na prostovoljni osnovi. Torej mora biti privolitev za uporabo podana s strani državljank in državljanov,« so pojasnili z Ministrstva za javno upravo RS (MJU).

Ministri držav članic EU so spregovorili tudi o tem, kako se je v času pandemije sektor elektronskih komunikacij v EU izkazala za ključnega. Delo od doma, izobraževanje in sestankovanje na daljavo ter ohranjanje socialnih stikov brez spletnih tehnologij ne bi bil možni. Zato bodo predlagali, da bi digitalizaciji, širokopasovni infrastrukturi in uvajanju sodobnih tehnologij v EU v bodoče namenili še dodatna finančna sredstva.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.