Naslovnica Šport Športne dejavnosti in športna tekmovanja so v Sloveniji spet dovoljena

Športne dejavnosti in športna tekmovanja so v Sloveniji spet dovoljena

Avtor: Spletno Uredništvo

Nogometna zveza Slovenije je včeraj izdala sporočilo za javnost, prek katerega je pozvala k sprostitvam preventivnih zdravstvenih omejitev za področje kolektivnega športa. Že danes je Vlada RS storila prav to in od jutri bodo tako lahko spet začeli trenirati vsi registrirani športniki, pod posebnimi pogoji pa bodo dovoljena tudi tekmovanja.

Športne dejavnosti in športna tekmovanja so v Sloveniji spet dovoljenaPrisotnost gledalcev na tekmovanjih še ni dovoljena, tako da bo na polne Stožice potrebno še čakati (foto: nzs.si)

 

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je včeraj izdala daljše sporočilo za javnost, v katerem je spregovorila o tem, da bi lahko posledice pandemije prinesle 10 milijonov evrov izgube za slovenski nogomet, če se klubi ne bodo lahko kmalu vrnili v tekmovali pogon. Poleg tega je tem je NZS navedla, da so v večini sosednjih in ostalih evropskih držav že začeli aktivnosti za ponovni zagon nogometa.

»Madžarska bo 23. maja začela s tekmami madžarskega pokalnega tekmovanja, 30. maja pa se bo nadaljevala liga. Zadnji vikend v maju naj bi se vrnila tudi Hrvaška nogometna liga, nemška pa celo 15. maja, Španci začenjajo v začetku junija. Nadaljevanje s konkretnimi datumi so že določili tudi na Poljskem, v Bolgariji, na Portugalskem, s treningi pa so začeli že klubi v Avstriji, Srbiji in pa tudi v Italiji, ki jo je pandemija najbolj pretresla,« so sporočili z NZS.

Danes so sicer Nemci zamaknili start za en teden, torej na 22. maj, vendar pa je danes že prišlo tudi do težko pričakovano obvestilo slovenskih oblasti, s katerim se od jutri, 7. maja spet dovoljujejo aktivnosti za registrirane športnike in celo tekme. »Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Odlok o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, s katerim se določajo pogoji za izvajanje športne dejavnosti za športnike in izvajanje športnih tekmovanj.

Ukrep zajema tiste športnike, ki so že usmerjeni v kakovostni ali vrhunski šport in so uradno registrirani po Zakonu o športu, kar omogoča nadzor, sledljivost ter spremljanje. Pod posebnimi pogoji se sprošča tudi možnost izvedbe tekmovanj do vključno državne ravni, saj rezultati na teh tekmovanjih športnikom omogočajo ohranjanje ter pridobivanje statusnih pravic tako na državni, kot tudi na lokalni ravni ter v izobraževalnem sistemu (štipendije, zdravstveno varstvo, kategorizacijo…),« so objavili na spletni strani gov.si.

Sicer prisotnost gledalcev še ni dovoljena, organizator športnega tekmovanja pa mora zagotoviti, da so na objektu prisotne le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja. Odločitev Vlade RS bo sprožila pravcati plaz delovnih aktivnosti vseh vpletenih, saj bodo morali sedaj skupaj doreči konkretne postopke za posamezne primere ter pri tem uskladiti tekmovalne, zdravstvene, finančne in logistične zahteve.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.