Naslovnica Svet & EU Za obrambo demokracije je potrebno vlagat veliko truda

Za obrambo demokracije je potrebno vlagat veliko truda

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola se je v Berlinu udeležila vrha predsednikov skupine G7,  kjer je bilo govora predvsem o aktualnem dogajanju v Ukrajini. Tam je Metsola spregovorila o nujnosti nenehnega truda za demokracijo, njen govor pa še vedno močno odmeva.
Za obrambo demokracije je potrebno vlagat veliko truda

Malteška predsednica Parlamenta EU Roberta Metsola (foto: FB Roberta Metsola)

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je na srečanju skupine G7 v Berlinu, ki je bilo posvečeno predvsem razmeram v Ukrajini in širšim posledicam ruske agresije, poudarila nujnost nenehnega truda za demokracijo. To je storila le dan po Mednarodnem dnevu demokracije, rdeča nit njenega odmevnega govora pa je bila ta, da demokracija zahteva trud, da si zasluži pogum in predvsem, da potrebuje vodstvo.

Sicer je že v uvodu Metsola omenila, da demokracija ni idealen sistem, saj ima svoje napake. Vendar pa je to najboljši družbeni sistem. Predsednica Parlamenta EU se je v svojem govoru dotaknila zgodovine, izobrazbe, demokratičnih volitev, neodvisnega novinarstva, svobode misli, izražanja in ostalih svoboščin. Dogajanje v Ukrajini je opozorilo, da demokracija ni zagotovljena sam po sebi, zato je podpora ukrajinski vladi nujna.

 »Ko govorim o podpori, ne mislim samo na materialno pomoč, ampak tudi na podporo večstrankarski parlamentarni demokraciji po vsem svetu, ki zagotavlja, da ne bo le preživela tega napada, ampak bo tudi uspevala. Za delovanje, dragi prijatelji, morajo naši demokratični parlamentarni sistemi odgovarjati prek volitev, prek pluralistične družbe, prek podpiranja svobodnih medijev, z močnimi institucijami in civilno družbo,« je povedala Roberta Medtsola.

Predsednica je ugotovila, da se je svet močno spremenil 24. februarja, ko so ruski tanki vdrli v Ukrajino. Prav tako je izjavila, da je ruska taktika dezinformiranja dosega zlobnost in razsežnost brez primere. Avtokracija je zadnja leta dobila velik zagon, poenostavljena retorika je postala resnica na platformah družbenih medijev, populistični in nacionalistični politiki pa načrtno majejo temelje demokracije. In to ne velja le za Rusijo, ampak najbrž tudi za nekatere države EU.

Zato je po mnenju Metsole odgovornost EU in ostalih demokracij tega sveta, da izobražujejo, pomirjajo in poslušajo volivce. Evropa pa je bila že priča mnogim grozljivim zločinom proti človeštvu, zato se na to ne sme pozabiti, ampak je potrebno prebivalce EU in tudi vse ostale ljudi na planetu nenehno spominjati na lekcije o demokraciji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.