Naslovnica Svet & EU Z resolucijo proti nazadovanju na področju pravic žensk v ZDA in v EU

Z resolucijo proti nazadovanju na področju pravic žensk v ZDA in v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Poslanci Evropskega parlamenta so se včeraj ostro obsodili nazadovanje na področju pravic žensk v Združenih državah Amerike in pa tudi v državah EU. Zahtevali so, da se pravica do splava vključi v Listino EU o temeljnih pravicah in naj ameriški kongres sprejme zakon, ki bi ščitil splav na zvezni ravni. Širše gledano gre za spopad med večino z napredno moderno humanistično mentaliteto in manjšino, ki zaradi svoje omejenosti razmišlja zelo nazadnjaško.
Z resolucijo proti nazadovanju na področju pravic žensk v ZDA in v EU

Žalostno je, da se mora Parlament EU leta 2022 še vedno truditi glede ženskih pravic (foto: FB European Parliament)

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so sprejeli resolucijo glede odločitve vrhovnega sodišča ZDA o odpravi pravice do splava. Na ti nazadnjaško odločitev so reagirali tako, da so pozvali k dodatku pravice do splava v Listino EU o temeljnih pravicah. Svetu EU naj bi tako predložili predlog za spremembo 7. člena listine, v katerem naj bi po novem pisalo, da ima vsaka ženska pravico do varnega in zakonitega splava.

»Države EU bi morale zagotoviti dostop do varnih, zakonitih in brezplačnih storitev splava, predporodnih in materinskih zdravstvenih storitev, prostovoljnega načrtovanja družine, mladim prijaznih storitev ter preprečevanja širjenja okužb z virusom HIV, zdravljenja in podpore brez diskriminacije,« so zapisali v sporočilu za javnost in zahtevali tudi večjo politično podporo zagovornikom človekovih pravic in ‘izvajalcem zdravstvenega varstva.

Parlamentarci so hkrati izrazili solidarnost in podporo ženskam v ZDA ter tudi vsem, ki so vključeni v medicinske procese zakonite in varne oskrbe pri splavu. Predvsem pa so pozvali ameriški kongres, naj sprejme zakon, ki bi ščitil splav na zvezni ravni. Poleg tega pa so še izrazili zaskrbljenost zaradi povečanja financiranja skupin, ki se borijo proti enakosti spolov in skupin, ki nasprotujejo splavu – tudi v Evropi.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.