Naslovnica Gospodarstvo Evropski turizem uspešno okreva, mnoge pa že skrbijo podražitve

Evropski turizem uspešno okreva, mnoge pa že skrbijo podražitve

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska turistična organizacija (STO) je povzela pravkar objavljeno četrtletno poročilo o turizmu v Evropi, ki ga pripravlja neprofitna organizacija European Travel Commission (ETC). Okrevanje evropskega turizma je bilo pred poletnim vrhuncem sezone v polnem teku, a že pojavljajo prve skrbi zaradi podražitev.
Evropski turizem uspešno okreva, mnoge pa že skrbijo podražitve

Luksuzna jadrnica ruskega bogataša Andreja Melničenka je zaplenjena in letos ne pluje po Jadranu (foto: SJ)

V drugem letošnjem četrtletnem poročilo o turizmu v Evropi, ki ga pripravlja neprofitna organizacija European Travel Commission (ETC), so zapisali, da je okrevanje gospodarske panoge turizma že pred vrhuncem poletne sezone v polnem teku. Povpraševanje naj bi bilo presenetljivo veliko in marsikje po evropskem kontinentu celo na ravni povpraševanja pred pričetkom pandemije koronavirusa.

Španija in Portugalska naj bi se tako že vrnili na obseg turizma, ki je obstajal pred pandemijo, številkam iz leta 2019 pa se zelo bližajo tudi Italija, Grčija, Hrvaška in Malta. Ta pozitivni trend naj bi se poleti še stopnjeval, o čemer priča tudi nedavna anketna raziskava ETC, kjer so zabeležili, da kar 73 odstotkov vseh udeležencev ankete načrtuje turistično potovanje v naslednjega pol leta.

Na drugi strani pa na družinske proračune že vplivajo zadnje podražitve energije in goriva, čeprav bo ta dejavnik predvidoma najbolj negativno vplival na turizem šele v zadnjih mesecih letošnjega leta, ko bo potrebno najprej poskrbeti za ogrevanje. »Strmo višanje cen goriva prav tako viša stroške potovanj, kar bo tokove morda ponovno preusmerilo na bližje počitniške destinacije, do katerih lahko turisti dostopajo preko cenejših načinov transporta.

Dodatne izzive za sektor predstavlja tudi pomanjkanje osebja, saj je bila vrnitev povpraševanja v Evropi leta 2022 bolj nenadna, kot so mnogi v panogi pričakovali,« so poročilo ECT povzeli na Slovenski turistični organizaciji (STO). Poročilo ETC pravi tudi, da spopadi med Rusijo in Ukrajino nimajo velikega vpliva na turistična potovanja po Evropi, kar je vsaj malce presenetljivo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.