Naslovnica Kronika Razcvet spletnih prevar glede dela od doma

Razcvet spletnih prevar glede dela od doma

Avtor: Spletno Uredništvo
Sodelavci projekta Varni na internetu so tokrat opozorili na novejšo vrsto prevar, kjer pa se v ozadju skrivajo že dobro znane metode spletnih kriminalcev. Gre za prevare glede domnevnega dela od doma.
Razcvet spletnih prevar glede dela od doma

Primer poskusa spletne prevare prek FB tržnice (foto: varninainternetu.si)

Angeli varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani okrog projekta SI-CERTA Varni na internetu, so tokrat zazvonili alarmni zvonec glede poskusov spletnih goljufih, ki se tičejo oglasov za preprosto in dobro plačano delo od doma. Prva značilnost tovrstnih prevar je ta, da vedno obljubljajo izredno visoko plačilo za skoraj nič dela, nikoli pa ne povedo naravnost, za kakšno delo v resnici gre in kako delavec prišel do denarja.

Druga prepoznavna lastnost je ta, da naj bi moral zaineresirani za delo najprej investirati nekaj denarja (enako kot pri vseh piramidnih shemah). »Če se odzoveš, te povežejo z ‘mentorjem’, ki te doda v skupino, kjer se člani pogovarjajo o tem, kako super je to delo, da te še dodatno motivirajo in prepričajo v legitimnost. Kar je bistveno in po čemer prepoznaš, da gre za prevaro, je to, da moraš najprej investirati nekaj denarja, da sploh lahko začneš.

Zahtevajo tudi sken osebnega dokumenta, ki pa ga lahko zlorabijo v drugih prevarah. Izgubiš lahko veliko denarja, zato bodi res previden in vedno poišči dodatne informacije,« sporočajo sodelavci projekta Varni na internetu. Zadeva sploh ni nedolžna, saj se lahko po zlorabi identitete dokument oz. ime zavedene žrtve pojavi v policijskih preiskavah spletnega kriminala v vlogi storilca in ne v vlogi žrtve.

Spletni goljufi promovirajo različne oblike dela od doma, kot so npr. promocija trgovin in produktov prek družbenih omrežij, ki poteka po pridružitvi navidezni ekipi promotorjev za neko trgovino ali produkt na Facebookovi tržnici. Druga priljubljena metoda za delo od doma je lažno ustvarjanje naročil z namenom navideznega povečanja obsega prodaje za določene artikle.

Spletne trgovine pa naj bi za navidezno povečanje obsega prodaje plačevale provizijo, od koder naj bi torej izviral zaslužek žrtve. Za izogib vsem težavam je dobro vedno dobro prek spleta preveriti, ali ima neko podjetje oz. posameznik uradno spletno stran. Potem se o tem delodajalci preveri kontaktne podatke in nazadnje še lokacijo – če nekega podjetja ni na Google Street View, skroaj zagotovo ne obstaja.

Nazadnje pa se lahko preveri še slovenske in tuje spletne forume, če je kdo že imel kakšno slabo izkušnjo s tem ali onim ponudnikom dela prek spleta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.