Naslovnica Svet & EU Z mednarodno pogodbo proti novim presenečenjem v obliki pandemij

Z mednarodno pogodbo proti novim presenečenjem v obliki pandemij

Avtor: Spletno Uredništvo

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je prek spleta sodeloval na izrednem zasedanju Generalne skupščine OZN, ki je bila posvečena pandemiji koronavirusa, in predlagal podpis nove ‘mednarodne pogodbe o pandemijah’ v okviru Svetovne zdravstvene organizacije. Michel je poudaril, da je sedanja pandemija koronavirusa ujela svet nepripravljen, zato naj bi se v bodoče bolje organizirali.

Z mednarodno pogodbo proti novim presenečenjem v obliki pandemijPredsednik Evropskega sveta Charles Michel (foto: FB Council EU) 

 

 Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je prek spleta udeležil izrednega zasedanja Generalne skupščine OZN, ki je bila posvečena pandemiji koronavirusa. Michel je poudaril, da je sedanja pandemija ujela svet nepripravljen in zato predlagal podpis nove ‘mednarodne pogodbe o pandemijah’.

Kljub pandemijam s ptičjo gripo leta 2005 oziroma 2006 in s prašičjo gripo leta 2009, kljub vsakoletnim sezonskim gripam, je torej Covid 19 letos presenetil ves svet (v Sloveniji takšna presenečenja zelo dobro razumemo, saj pri nas na primer prvi zapadli sneg prav vsako leto preseneti slovenske cestne službe). Michel bi rad sedaj vse rešil z novo pogodbo.  

»Ko se bo mednarodna pogodba, ki je zasidrana v kolektivni mobilizaciji in solidarnosti, soočila s prihodnjimi pandemijami, bo mednarodni skupnosti omogočila boljše predvidevanje, pripravo in upravljanje prihodnjih pandemij. Uspeh te kolektivne akcije je bil dokazan pri razvoju varnih in učinkovitih cepiv v rekordnem času,« je pojasnil Michel.

Po zapisanem v sporočilu za javnost Evropskega sveta naj bi nova pogodba obravnavala različna področja, kot so spremljanje tveganja, financiranje in usklajevanje raziskav, sistem opozoril in izmenjava informacij, dostop do zdravstvenega varstva ter odpornost oz. krepitev zdravstvenih sistemov in zavarovanja oskrbovalnih verig.

Predsednik je v pogovoru z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) dr. Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom potrdil, da naj bi bila prav SZO nosilka svetovnega sodelovanja proti pandemijam. Predsednik Michel bo glede svoje ideje o novi globalni pogodbi pisal predsedstvom držav G7 in G20.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.